Από το Blogger.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ---βιογραφία...


Σοφία Βέμπο1910 - 1978
Η Έφη Μπέμπο, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και κατόπιν στο Βόλο, όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες.Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία τυχαία το 1930, ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης για να συνεισφέρει οικονομικά στο τραγουδώντας σ 'σπίτι της . Τρία χρόνια αργότερα κατέβηκε στην Αθήνα, όπου προσελήφθη από τον θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο «Κεντρικόν», προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση «Παπαγάλος 1933». Την ίδια περίοδο υπέγραψε και το πρώτο της συμβόλαιο στη δισκογραφική εταιρία Columbia, ερμηνεύοντας ερωτικά τραγούδια της εποχής και λόγω της ιδιαίτερης μπάσας φωνής της η καταξίωση δεν άργησε να έρθει.Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 ανέλαβε την εμψύχωση των ελλήνων στρατιωτών στο μέτωπο με πατριωτικά και σατυρικά τραγούδια, ενώ πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις που προσάρμοζαν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα. Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισήλθαν στην Αθήνα φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχιζε να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα. Έγινε σύμβολο του έθνους, ταύτισε το όνομά της με το αλβανικό έπος και χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης». Όλα αυτά τα χρόνια, η Σοφία Βέμπο διατηρούσε δεσμό με τον συγγραφέα και στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο, με τον οποίο παντρεύτηκε τελικά το 1957. Το 1959 πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική ταινία «Στουρνάρα 288», όπου υποδύεται μια διάσημη τραγουδίστρια που ξεχάστηκε από τους θαυμαστές της κι εργαζόταν ως καθηγήτρια πιάνου. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή της το 1955 στην κλασσική «Στέλλα» και το 1938 στην «Προσφυγοπούλα», όπου είχε κάνει και το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 άρχισε να αραιώνει τις θεατρικές εμφανίσεις της και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας αποσύρθηκε οριστικά. Την περίοδο 1967-1974 συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τη βραδιά του «Πολυτεχνείου» άνοιξε το σπίτι της κι έκρυψε φοιτητές, τους οποίους αρνήθηκε να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτύπησε την πόρτα της.
Πέθανε στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατρέπεται σ 'ένα πάνδημο συλλαλητήριο.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/









ΒΕΜΠΟ ΣΟΦΙΑ



Γέννηση 1910
Καλλίπολη,Ανατολική Θράκη
Θάνατος 11 Μαρτίου 1978
Αθηνα
Η Σοφία Βέμπο (Καλλίπολη Ανατολικής Θράκης, 1910 – Αθήνα, 11 Μαρτίου 1978) ήταν κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ηθοποιός της οποίας η καλλιτεχνική πορεία εκτείνεται από το Μεσοπόλεμο έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και τη δεκαετία του ’50. Χαρακτηρίστηκε "Τραγουδίστρια της Νίκης" εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940.



Το πραγματικό της όνομα ήταν Έφη Μπέμπο και γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στα 1910, αλλά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή βρέθηκε στην Τσαριτσάνη, όπου ο πατέρας της δούλευε ως καπνεργάτης, και κατόπιν στο Βόλο.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία σε ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’30. Το χειμώνα του 1933 προσελήφθη από το θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο θέατρο "Κεντρικόν" προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση "Παπαγάλος 1933". Άρχισε να ηχογραφεί στη δισκογραφική εταιρεία "Κολούμπια" ερωτικά τραγούδια της εποχής και γρήγορα καταξιώθηκε λόγω της ιδιαίτερης μπάσας φωνής της. Συμμετέχει επίσης σε ελληνικές ταινίες όπως η "Προσφυγοπούλα" το 1938.



Η έκρηξη στην καριέρα της ήρθε με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940. Τότε όλες οι επιθεωρήσεις προσαρμόζουν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια επανεγράφονται με πατριωτικούς στίχους. Η Βέμπο τραγουδά σατιρικά και πολεμικά τραγούδια και η φωνή της γίνεται η εθνική φωνή που εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλονίζει το πανελλήνιο. Την ίδια εποχή σε μία συμβολική πράξη προσφέρει στο Ελληνικό Ναυτικό 2000 χρυσές λίρες. Με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα φυγαδεύεται στη Μέση Ανατολή όπου συνεχίζει να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα.



Το 1949 απόκτησε δική της θεατρική στέγη στο Μεταξουργείο, το "Θέατρον Βέμπο". Μετά από μακροχρόνιο δεσμό με το Μίμη Τραϊφόρο παντρεύτηκαν τελικά το 1957, ένας δεσμός πολυκύμαντος που διήρκεσε μέχρι το θάνατό της και υπήρξε καταλυτικός για την μεγάλη ερμηνεύτρια. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 αραιώνει τις θεατρικές εμφανίσεις της, τις οποίες σταματά οριστικά στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Τη βραδιά του "Πολυτεχνείου" η Βέμπο ανοίγει το σπίτι της και κρύβει φοιτητές τους οποίους αρνείται να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτυπά την πόρτα της. Τελικά πεθαίνει στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατρέπεται σε ένα πάνδημο συλλαλητήριο. Η "Τραγουδίστρια της Νίκης" αποθεώνεται εκείνη τη μέρα από τον ελληνικό λαό που τη θεωρούσε ηρωίδα του.



Χαρακτηριστικές ερμηνείες

* Αγάπη μου η ώρα φτάνει
* Ανθρωπός μου
* Απόψε σε θυμάμαι
* Ας ήταν για λίγο για λίγα λεπτά
* Άσε τον παλιόκοσμο να λέει
* Αφήστε με να πιω
* Αχ να γύριζαν τα χρόνια τα παλιά
* Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του
* Βιολιστή τσιγγάνε
* Δεν είν' αυτή ζωή δεν είναι
* Δεν έχεις τίποτα μα έχεις κάτι
* Δεν κλαίω πια
* Δεν ξέρω τι κρύβει η καρδιά σου
* Ειρήνη
* Ζεχρά
* Θα καθόμουνα πλάι σου
* Θέλω να μπορούσε να γίνει
* Καινούργια τώρα ζωή
* Καλό σου ταξίδι
* Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου
* Κάποιο μυστικό
* Κάποιος κάπου κάποτε
* Κάτι με τραβά κοντά σου
* Κι αν μ' αγαπάς μη μου το πης
* Κλαις
* Κορόιδο Μουσολίνι
* Κρασί
* Λόντρα, Παρίσι, Νιού Γιόρκ
* Μ' αρέσει
* Μαριτάνα
* Μάρω, Μάρω
* Μη φύγης ξανά
* Μονά ζυγά
* Να γιατί ακόμα σ' αγαπώ
* Να η Αθήνα
* Να με παίρνανε τα σύννεφα
* Να μην έφευγα ξανά
* Νάνι-νάνι
* Ο Γιάννος κι η Παγώνα
* Ομόνοια Πλάς
* Όπου κι’ αν πας θα θυμάσαι
* Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια
* Παιδιά της Ελλάδος παιδιά
* Πάντα μαζί
* Παρελθόν
* Πόσο λυπάμαι
* Ποτέ δεν θα στο πώ
* Ραντεβού στην Αθήνα
* Σ' αγαπώ γιατί είσαι ο μόνος
* Σ’ αγαπώ και μ’ αρέσει η ζωή
* Σβήσε το φώς και γεμάτη γαλήνη
* Σουβενίρ ντ' Ατέν
* Σπανιόλικο τραγούδι
* Στην ακρογιαλιά
* Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός
* Συγγνώμη σου ζητώ, συγχώρεσέ με
* Ταμπακιέρα
* Το καινούργιο φεγγάρι
* Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά
* Το φεγγάρι είναι κόκκινο
* Φεριχά
* Χειμώνας
* Χωριάτα
* Ψεύτικα βγήκανε όσα ονειρεύτηκα Κινηματογράφος

Η Σοφία Βέμπο έχει συμμετάσχει στις ελληνικές ταινίες "Στέλλα" (1955) στο ρόλο της Μαρίας και "Στουρνάρα 288" (1959) ως κυρία Τζένη και Σοφία Βέμπο.

ΠΗΓΗ
http://www.yousouroum.gr/forum/showthread.php?t=938

Πλήρη βιογραφικά στοιχεία υπάρχουν στη Βικιπαίδεια:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1_%CE%92%CE%AD%CE%BC%CF%80%CE%BF

Δεν υπάρχουν σχόλια: