Από το Blogger.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΤΗΣ--βιογραφία και τραγούδια...

Γιώργος Μπάτης

http://rebetiko.sealabs.net/

Ο συνθέτης Γιώργος Μπάτης
Ο συνθέτης Γιώργος Μπάτης
Ο Γεώργιος Τσωρός ή Αμπάτης ή Μπάτης υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία του Πειραιώτικου ρεμπέτικου.

Πίνακας περιεχομένων


Βιογραφικά στοιχεία Ο Μπάτης κατά μία εκδοχή γεννήθηκε στον Πειραιά το 1890[1][2] ενώ κατά άλλη στα Μέθανα το 1887[2].
Το πραγματικό του επίθετο ήταν Τσορός. Κατά μια εκδοχή, το παρατσούκλι «Μπάτης» πήρε ο πατέρας του γιατί συνήθιζε να ανεμίζει στην ακροθαλασσιά το σακούλι με τα χρήματα του και να λέει: «Άν δε σας φάω μέχρι το ξημέρωμα να με πάρει ο μπάτης». Τον δε Γιώργο Μπάτη έλεγαν και Αμπάτη. Υπηρέτησε στον στρατό από το 1912 έως το 1918.
Ασχολήθηκε με την μουσική χωρίς να έχει κάποια επιρροή από το οικογενειακό του περιβάλλον. Το 1925 άνοιξε χοροδιδασκαλείο στο σπίτι του, στην οδό Αίμου 6 στον Πειραιά, και το 1929 το περίφημο καφενείο-παλιατζήδικο στο γιουσουρούμ της Πλατείας Καραϊσκάκη στο λιμάνι του Πειραιά, δίπλα στα Λεμονάδικα.
Διατηρούσε μεγάλη συλλογή μουσικών οργάνων στα οποία μάλιστα έδινε και ονόματα. Το ντύσιμο του ήταν πάντοτε περιποιημένο. Ο Γιώργος Μπάτης εμφανίστηκε για μοναδική φορά στον Ελληνικό κινηματογράφο, στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Οι παπατζήδες» το 1954. Εκεί υποδύθηκε τον «έχοντα το γενικό πρόσταγμα» σε υπόγεια αυτοσχέδια μπαρμπουτιέρα. (Στιγμιότυπα με τον Μπάτη από την εν λόγω ταινία.)
Ο Μπάτης πέθανε στις 10 Μαρτίου 1967.
Σταδιοδρομία στη μουσική Ο Μπάτης ήταν αυτός που έφερε κοντά του τους Μάρκο Βαμβακάρη, Ανέστη Δελιά και Στράτο Παγιουμτζή περί το 1932. Το συγκρότημα που δημιούργησαν ήταν η περίφημη Τετράς του Πειραιώς, με την οποία αργότερα συνεργάστηκε και ο Κώστας Σκαρβέλης ως κιθαρίστας.
Ο Γιώργος Μπάτης και άλλοι ρεμπέτες (διακρίνονται: ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Στέλιος Κηρομύτης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου) στο λιμάνι του Πειραιά. (Η φωτογραφία είναι αδημοσίευτη και βρέθηκε στην Ταβέρνα «Τουλούμπα» στα Παλιά του Βόλου).
Ο Γιώργος Μπάτης και άλλοι ρεμπέτες (διακρίνονται: ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Στέλιος Κηρομύτης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου) στο λιμάνι του Πειραιά. (Η φωτογραφία είναι αδημοσίευτη και βρέθηκε στην Ταβέρνα «Τουλούμπα» στα Παλιά του Βόλου).

 Δισκογραφία

Ο Μπάτης συμμετείχε (συνήθως μαζί με άλλα μέλη της Τετράδος) σε καμια δεκαπενταριά ηχογραφήσεις. Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια ήταν δικά του και τραγουδούσε και έπαιζε μπαγλαμά ο ίδιος.
Η δισκογραφία του Γιώργου Μπάτη:
# Τραγούδι Tραγουδιστής Έτος ηχογράφησης ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΑ
1 Η ατσιγγάνα Γιώργος Μπάτης 1933





-
2 Μάγκες καραβοτσακισμένοι Στράτος Παγιουμτζής 1933
3 Ο θερμαστής Γιώργος Μπάτης 1934
4 Γκαμηλιέρικο Γιώργος Μπάτης 1934
5 Γυφτοπούλα (Στο Χαμάμ) Γιώργος Μπάτης 1934
6 Βάρκα μου μπογιατισμένη Γιώργος Μπάτης 1935





-
7 Οι φυλακές του Ωρωπού Γιώργος Μπάτης 1935





-
8 Το μπαρμπεράκι Γιώργος Μπάτης 1935





-
9 Ο φασουλάς Γιώργος Μπάτης 1935





-
10 Οι σφουγγαράδες Στράτος Παγιουμτζής 1935





-
11 Οι φωνογραφιτζήδες Γιώργος Μπάτης 1936





-
12 Ταξίμι Αθηναϊκό και ζεϊμπέκικο Οργανικό 1936





-
13 Μπάτης ο δερβίσης Γιώργος Μπάτης 1932





-
14 Σου ΄χει λάχει Γιώργος Μπάτης 1932





-
15 Αρχόντισσα Έλλη Σοφρωνίου 1947





-
16 Ζεϊμπεκάνο Σπανιόλο (Ζούλα σε μια βάρκα) Στράτος Παγιουμτζής 1933





-
17 Ο μπουφετζής Γιώργος Μπάτης 1935





-

Παραπομπές

  1. Ρεμπέτικη Ανθολογία (τόμος Α') - Τάσος Σχορέλης (Πλέθρον)
  2. 2,0 2,1 Ο Ρήγας του ρεμπέτικου - Ελευθεροτυπία 06/04/2009 (συντάκτης: Δ.ΓΚ)

 Πηγές


--------------------------------------------------------------------------------------------------------

  ΤΑ    ΜΕΘΕΝΑ   ΚΑΙ  Η   ΚΟΡΣΙΚΗ
   " ΓΕΝΝΗΣΑΝ" ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ  ΜΠΑΤΗ
    ΓΙΩΡΓΟΣ  ΤΣΩΡΟΣ  Ή  ΓΙΩΡΓΟΣ  ΜΠΑΤΗΣ  - ΑΜΠΑΤΗΣ
                                                                                                  
   Ο Μπάτης με τους μαθητές του  έξω από το καφενείο του (Λεμονάδικα).

      Ο  μεγάλος  ρεμπέτης του Πειραιά Γιώργος Τσωρός, γνωστός  ως Γιώργος  Μπάτης ή Αμπάτης ήταν  από τους πρώτους μάγκες  και ρεμπέτες του  Πειραιά  που έπαψε νάχει  εδώ και πολλά χρόνια.
         Γιατί, πώς να το κάνουμε, στον Πειραιά « ανδρώθηκε» το μπουζούκι, στον  Πειραιά βγήκαν οι πρώτοι  «μπουζουξήδες», και δημιουργήθηκε το πρώτο  λαϊκό συγκρότημα. Στον Πειραιά γεννήθηκαν οι πρώτοι  αριστοκράτες μάγκες, ο Γιώργος Αμπάτης ή  Μπάτης, ο Μήτσος Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας  ο Στέλιος Κερομύτης και άλλοι   που  δίδαξαν το μπουζούκι και το λαϊκό ή «αλανιάρικο» τραγούδι.
        Ο Γιώργος  Αμπάτης ή Μπάτης , ψευδώνυμο  του  Γιώργου Τσωρού,  γεννήθηκε στα Μέθενα - στη Μούσκα - το 1886. Οταν ήταν οκτώ ετών η οικογένειά του μετακόμισε στον Πειραιά. Πήρε το ψευδώνυμο  Αμπάτης ή Μπάτης γιατί  οι πρόγονοί του   είχαν συγγενέψει με τον Κεφαλλονίτη  ταγματάρχη  Ιωσήφ  Αμπάτη  που ήταν  στο στρατό του  στρατηγού Φαβιέρου  ο οποίος στα 1826  έφτιαξε  κάστρο στο στενό  των Μεθάνων . Στον ταγματάρχη αυτό το  Ελληνικό Κράτος,  μετά την απελευθέρωση,   είχε  δωρίσει μια μεγάλη έκταση γης στην  Καλλονή  για την προσφορά του  προς το Εθνος. Ο Ιωσήφ Αμπάτης  έμεινε  μόνιμα στην Ελλάδα  και   έφτασε μέχρι   το βαθμό του συνταγματάρχη. Αναφέρεται  ότι ο  αγωνιστής αυτός είχε έρθει από το Βονιφάτιο της Κορσικής, και γι  αυτό είχε ονομαστεί Φιλέλληνας. Εθεωρείτο δε ευγενούς καταγωγής, γι αυτό και ο  Μπάτης έκανε  ψευδώνυμό του το Αμπάτης, που  για λόγους ευκολίας προφοράς κατέληξε σε Μπάτης.
      Ο Γιώργος  Μπάτης ή Αμπάτης ( Τσωρός),  χωρίς κανένας από τους δικούς του να είναι μουσικός, χωρίς να έχει κανέναν   να τον σπρώξει στο τραγούδι, έγινε μουσικός.
      Στο σπίτι του διατηρούσε μια μεγάλη συλλογή από λαϊκά  και ρεμπέτικα όργανα. Είχε πέντε μπουζούκια, δυο μπαγλαμάδες, ένα μισομπούζουκο, μια κιθάρα και μια ρομβία-λατέρνα.
       Στα  μέσα της δεκαετίας του 1920 άνοιξε το χοροδιδασκαλείο του " Κάρμεν¨.
      Στα 1931 άνοιξε έναν  καφενέ, το "Ζώρζ Μπατέ", στα Λεμονάδικα του Καραϊσκάκη ( Ακτή Τζελέπη) που έμελλε  να γίνει λίκνο του λαϊκού μας τραγουδιού.
      Η  αγάπη του για το μπουζούκι κάνει τον καφενέ του στέκι όλων των μπουζουξήδων    και των ρεμπέτηδων της   εποχής. Εκεί σύχναζαν ο Βαμβακάρης, ο Στράτος, ο Δεληάς, ο Κερομύτης, Ο Μουφλουζέλης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου και άλλοι φίλοι του ρεμπέτικου.
      Ο Μουφλουζέλης μάλιστα, χρησιμοποιεί το καφενείο και για σπίτι  του, αφού κοιμάται εκεί.
 
                                              ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ  ΑΓΑΠΗ
 
     Ο Γιώργος Μπάτης  είχε μια  παθολογική  αγάπη  για το μπουζούκι και το μπαγλαμά.  Ολοι  οι νέοι που ήθελαν  να μυηθούν στο μπουζούκι σύχναζαν στο καφενείο του (ντεκέ)  και μάθαιναν τα  «κόλπα»  του μαγικού οργάνου.
      Το 1932  ο Μπάτης δημιούργησε  το πρώτο λαϊκό συγκρότημα. Πήρε με το ζόρι το Μάρκο που  ήταν εκδοροσφαγέας στη Δραπετσώνα, το Στράτο που ως τότε ασκούσε το επάγγελμα του  βαρκάρη και τον μπουζουξή Δεληά.  Εκαναν  πρόβες, συγχρονίστηκαν  και σε λίγες μέρες παρουσίασαν δικό τους   πρόγραμμα στο Χαϊδάρι.
    Το 1937  του κλείνουν το καφενείο  στου Καραϊσκάκη, και τότε αναγκάζεται  να κάνει άλλο στο Γιουσουρούμ του Πειραιά. Και στο νέο του καφενέ συνεχίζει να διδάσκει το μπουζούκι.
     Αλλά εκτός  από τη μουσική αυτή «μυσταγωγία» στο καφενείο οι φίλοι ακούνε και τα  γνωστά του καλαμπούρια. Λέγεται ότι στο καφενείο του Μπάτη σύχναζε και ο ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο οποίος έδωσε πολλά ποιήματά  του  στους ρεμπέτες της εποχής να τα μελοποιήσουν. Όμως τα τραγούδια  δεν τα εξέδωσε  ποτέ ο Λαπαθιώτης, γι   αυτό δεν μπορούμε  να ξέρουμε ποια είναι  δικά του.
 
                                               Ο ΜΑΧΑΛΟΜΑΓΚΑΣ
 
   Ο Μπάτης, όπως και  ο  Μασέλος, ντυνόταν πάντα στην «πέννα».  Στο κλασσικό στυλ  του  «παλιόμαγκα», με μαύρο κουστούμι, άσπρο πουκάμισο, παπιγιόν, σκληρό καπέλο   και κρατούσε μπαστουνάκι. Φορούσε στιβάλια  μυτερά και ψηλοτάκουνα, χαρακτηριστικά παπούτσια των « Κουτσαβάκηδων».
     Εγραψε πάρα πολλά  τραγούδια, που όλα σχεδόν έγιναν  επιτυχίες. Τα πιο γνωστά  είναι:
     Η ΑΤΣΙΓΓΑΝΑ , ΜΑΓΚΕΣ ΚΑΡΑΒΟΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟΙ, Ο ΘΕΡΜΑΣΤΗΣ ,  ΓΚΑΜΗΛΙΕΡΙΚΟ, ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΑ (ΣΤΟ ΧΑΜΑΜ) ,  ΒΑΡΚΑ ΜΟΥ ΜΠΟΓΙΑΤΙΣΜΕΝΗ ,  ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ,   ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕΡΑΚΙ , Ο ΦΑΣΟΥΛΑΣ , ΟΙ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ , ΟΙ ΦΩΝΟΓΡΑΦΙΤΖΗΔΕΣ , ΤΑΞΙΜΙ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΑΙ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ, ΜΠΑΤΗΣ Ο ΔΕΡΒΙΣΗΣ,  ΣΟΥ ΄ΧΕΙ ΛΑΧΕΙ ,  ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ και   ΖΕΜΠΕΚΑΝΟ ΣΠΑΝΙΟΛΟ (Ζούλα σε μια βάρκα)  ή  " Ζούλα σε μια  βάρκα μπήκα, στη σπηλιά του Δράκου  βγήκα».  Η σπηλιά  του  Δράκου βρισκόταν  πίσω από τον Κερατόπυργο  στο Κερατσίνι, αριστερά  όπως εισπλέουμε  προς τον  όρμο, κάτω  από   το  λεγόμενο "θρόνο του Ξέρξη" - έναν ισόπεδο  βράχο. Στη  θέση  αυτή   υπήρχε  κυλινδρικός πύργος, μάλλον ανεμόμυλος, ο λεγόμενος  μύλος του Δράκου, από τα ερείπια του οποίου  χτίστηκε πυριτιδαποθήκη, που  όμως  καταστράφηκε  από  έκρηξη  των πυρομαχικών.  Και   να   οι  στίχοι  του τραγουδιού  που  μας  έθεσε  υπ όψη   ο  Γιάννης  Πατρίκος:


Ζεϊμπεκάνο σπανιόλο
(Ζούλα Σε Μια Βάρκα)
 
Ζούλα σε μια, βρε, βάρκα μπήκα
και στη σπηλιά του Δράκου βγήκα
 
Βλέπω τρεις μαστουρωμένοι
βρε, και στην άμμο, βρε, ξαπλωμένοι
 
Ηταν ο Μπάτης, βρε, κι ο Αρτέμης
βρε, και ο Στράτος, βρε, ο τεμπέλης
 
Βρε συ Στράτο, βρε συ Στράτο
σιάξε εν' αργιλέ  αφράτο
 
Να φουμάρει, βρε, το Μπατάκι
βρε που 'ναι χρόνια, βρε, ντερβισάκι
 
Να φουμάρει, βρε, κι ο Αρτέμης
βρε όπου πάει, βρε, και μας φέρνει
 
Μας φέρνει μαύρο από την Πόλη
βρε, και μαστούρια είμαστε όλοι
 
Τουμπεκί απ' την Περσία
βρε, πίνει ο μάγκας με ησυχία



 
       Το τραγούδι, όμως, που τραγουδιέται ακόμη και σήμερα είναι «ο μπουφετζής»:
 
Θέλω να γίνω  μπουφετζής
σε τούρκικους μπουφέδες,
νάρχονται οι χανούμισσες
με δίχως φερετζέδες,
 
Πήγα κι εγώ κάποια  βραδιά
και μπήκα στα μεράκια,
γνώρισα  τρεις χανούμισσες,
τρία σωστά κουκλάκια,
τρεις κοπελίτσες πεταχτές
να πίνουν  τσιγαράκια.
   
    Ο Γιώργος Μπάτης είχε κι άλλα παρατσούκλια: Ντερβίσης, Μάγκας του Πειραιά, Δάσκαλος. Το Δάσκαλος  αφορούσε την προσφορά του στο λαϊκό τραγούδι.
    Τελικά ο Μπάτης άρχισε να παρακμάζει  στο τέλος της δεκαετίας του 30. Εμειναν όμως να συνεχίζουν οι άλλοι: Βαμβακάρης, Στράτος, Δελιάς, Μουφλουζέλης, Κερομύτης , Γκόγκος και άλλοι.
   Μέχρι τις 10 Μαρτίου του 1967 που  πέθανε  ο  Μπάτης, σύχναζε στο Ρολόϊ του   Πειραιά και στην κωλότσεπη    είχε  πάντα κρυμμένο ένα μπαγλαμαδάκι.Μαζί μ αυτό τον έθαψαν.
    Σήμερα  στα Μέθενα και στο Αγκίστρι  υπάρχουν  οικογένειες με το επώνυμο Τσωρός και στην Κεφαλλονιά με το επώνυμα  Αμπάτης. Φυσικά τα επώνυμα αυτά υπάρχουν και στην Αθήνα  και τον Πειραιά.

                                                                                ΒΑΣΙΛΗΣ  ΠΑΝ. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ
                                                                                            12-11-03
 
  Η    σελίδα   αποτελεί   λινκ   στο   http://www.mlahanas.de/Greeks/NewMusic/Music4.htm

© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS NEWS  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .



















    Δεν υπάρχουν σχόλια: