Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΗΣ--βιογραφία...



Ολαϊκός δημιουργός με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή, Γιώργης Μουφλουζέλης, γεννήθηκε το 1912 στη Μυτιλήνη, από μια οικογένεια φτωχική. Αχθοφόρος ο πατέρας, όμως καλός νοικοκύρης, μια και «δεν άφησε τα παιδιά του να πεινάσουν», αυστηρός και απόμακρος για τον ίδιο και για τα μικρότερα 3 αδέλφια του, και η μάνα, νοικοκυρά, αφοσιωμένη στα παιδιά της. Από το σχολείο τον σταμάτησε ο πατέρας του μετά τη δευτέρα δημοτικού για να δουλέψει, και μάλιστα πολύ σκληρά για ένα παιδί της ηλικίας του, στην οικοδομή.
«Στη ζωή μου μαρτύρησα από παιδί» θα πει. «Τότες τα γιαπιά δεν ήταν σαν τα σημερινά. Πολλές φορές κουβαλάγαμε πέτρες από εκατό μέτρα μακριά. Ούτε στον εχτρό σου...».

Έτσι, ο αγώνας για το μεροκάματο άρχισε νωρίς για το «Γιωργέλι», ένας αγώνας που θα συνεχιστεί όμως και σε όλη του τη ζωή, είτε ως χτίστης είτε ως μουσικάντης, αργότερα. Το περιβάλλον της ιδιαίτερης πατρίδας του ήταν πλούσιο σε μουσικές. Δημοτικοί ρυθμοί, ο νησιώτικος καρσιλαμάς, ο καλαματιανός, το ζεϊμπέκικο, το οποίο ειδικά στη Μυτιλήνη βρίσκεται μέσα στο δημοτικό – λαϊκό κύκλο της παράδοσης, το σμυρνέϊκο, ήταν οι ήχοι που γέμισαν τα αυτιά του από τα μικράτα του. Ό,τι αργότερα θα συνθέσει και θα τραγουδήσει είναι παραλλαγή, διασκευή ή έμπνευση από αυτή την πλούσια μουσική παρακαταθήκη. Η λαϊκή μουσική όμως από νωρίς ασκούσε επάνω του μια ισχυρή έλξη.

«Μ’ άρεζαν τα τραγούδια που στίχος και μουσική μοιάζανε παντρεμένα και άμα ήτανε καλή και η φωνή... ε, με έσφαζες...» θα πει στην αυτοβιογραφία του. Τα χασικλήδικα και τα κουτσαβάκικα τραγούδια τα πρωτάκουσε από το γραμμόφωνο και αργότερα στην εφηβεία και στη νεαρή ανδρική του ηλικία από τις παρέες του με τους μάγκες της Μυτιλήνης και με τους ρεμπέτες του Πειραιά. Από τα πρώτα του ακούσματα στο μπουζούκι, ο συντοπίτης του, ο βαρελάς ο Μιστόκλης, ο οποίος και τον μάγεψε. Ένα μαντολίνο που ξέμεινε στο σπίτι τους χρησίμευσε πολύ στην προσπάθειά του να αποτυπώσει εκεί τις μουσικές που γέμιζαν τα αυτιά του. Έπειτα, οι φωνογραφητζήδες, όπου κάθε Σαββατόβραδο ακουμπούσε το χαρτζηλίκι που του έμενε, μια και τα λεφτά που έβγαζε από τη δουλειά στα γιαπιά, πήγαιναν στην οικογένεια. Τελικά, έμαθε μπουζούκι εντελώς μόνος του, με βάση τα ακούσματα που είχε, πραγματικά αυτοδίδακτος στο όργανο αυτό, όπως και στον τζουρά και στον μπαγλαμά, τα οποία επίσης έμαθε να παίζει. Κάποιες περιοδείες του στη Σύρο, Τήνο και Σάμο όπου έπαιζε ο ίδιος μπουζούκι και ένας φίλος του κιθάρα, στα 22 του χρόνια, ήταν μια πρώτη εμπειρία, και ερασιτεχνική αλλά και «επαγγελματική» με το όργανο.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έπαιζε και πάλι μπουζούκι στη Μυτιλήνη και στα γύρω χωριά. Ήταν και αυτή μια πολύτιμη εμπειρία για το νεαρό Γιώργη, γιατί εκείνη την εποχή απαγορευόταν να βγάλει πιατάκι, μια και αυτό θεωρείτο επαιτεία. Έτσι, αναγκαστικά, έγινε μουσικάντης χωρίς να το θέλει, γιατί «μουσικάντης είναι αυτός που ξέρει να μπει στο πνεύμα του ανθρώπου, που διαλέγει να παίξει το τραγούδι που αρέσει», ώστε να τον «φιλοτιμήσει» και η πληρωμή να έρθει από μόνη της, χωρίς να το ζητήσει ο μουσικάντης! Μετά τη στρατιωτική θητεία του το 1933 στη Μυτιλήνη, αποφάσισε να καταταγεί στη Χωροφυλακή, μια και ο μισθός ήταν ικανοποιητικός για τα δεδομένα της εποχής. Διορισμένος πια χωροφύλακας στη Σάμο, δεν του πήγαινε η ψυχή του να φορτώνει με μηνύσεις φτωχούς πολίτες είτε γιατί δεν είχαν άδεια να σοβατίσουν είτε να ασβεστώσουν το καλύβι τους. Το αποτέλεσμα ήταν πως όταν παρουσιάστηκαν αρκετοί από τους συναδέλφους του για να ζητήσουν απόλυση, ο Διοικητής κοίταξε να τους αλλάξει γνώμη και τους έπεισε να παραμείνουν στο Σώμα. Όταν έφτασε η σειρά του Γιώργη, μετά από μια ματιά στο υπηρεσιακό του σημείωμα, ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Διοικητής: «Πότε είπαμε απολύεσαι;»
Γιώργης: «Το Σάββατο»
Διοικητής: «Έλα αύριο να σε απολύσω»...
Η γνωριμία του με τους ρεμπέτες
Από το 1930 ταξίδεψε αρκετές φορές ως την πρωτεύουσα, μια και είχε μεγάλη επιθυμία να γνωρίσει επαγγελματίες μπουζουκτσήδες και από το 1958 εγκαταστάθηκε μόνιμα πια στην Αθήνα. Πρώτη του γνωριμία ο Μπάτης, στο καφενείο του οποίου «Τα Τέσσερα Βάσανα, οι Έξι Πόνοι» - όπως το ονόμαζε ο ίδιος ο Μπάτης – έπιασε δουλειά ψήνοντας καφέδες. Εκεί γνώρισε επίσης το Βαμβακάρη, το Δελιά, τον Παπαϊωάννου. Με τον Μπάτη συνδέθηκε με φιλία βαθιά, εκεί άκουσε τους «καλούς ταξιμιτζήδες που κάνανε όμορφα ταξίμια» με τα μπουζούκια του Μπάτη, τα οποία είχαν και ονόματα, ήταν ο «Μάγκας», ο «Δερβίσης», ο «Ασίκης». Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ομολογεί ο Γιώργης πως πήρε κανά δυο μουσικές από τον Μπάτη, συγκεκριμένα για το τραγούδι «Πάρε, κόρη, το λουτρό σου» στο οποίο τραγούδι πρόσθεσε και δικούς του στίχους, πέρα από την πρώτη στροφή, που ήταν του Μπάτη. Στη Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, γνώρισε και την πρώτη του γυναίκα. Για τη συντρόφισσα αυτή της ζωής του, με την οποία έζησε φτωχικά αλλά με πολλή αγάπη 15 χρόνια μέχρι που τους χώρισε ο θάνατός της, η τελευταία του σπαρακτική αναφορά είναι και η αποκαλυπτική του ονόματός της: «Τη γυναίκα μου τη λέγανε Παναγιώτα...». Στην Αθήνα, μόνιμα εγκαταστημένος πια από το 1958, ήρθε αντιμέτωπος με τα κυκλώματα των εταιρειών του τραγουδιού. Ένιωσε πολύ καλά τι είναι «να είσαι φουκαράς, να παίρνεις καμιά δεκάρα και να κάνεις τουμπεκί». Τραγούδια του πέρασαν στη δισκογραφία με ονόματα άλλων και ο Γιώργης έπαιρνε ως αντάλλαγμα εκατό, διακόσιες ή τρακόσες δραχμές, ανάλογα με το πώς κοστολογούσαν κάθε φορά την ανάγκη του για επιβίωση.
Γνωρίστηκε με τον Απόστολο Καλδάρα, ο οποίος και του στάθηκε στη ζωή του φίλος πραγματικός στις δύσκολες στιγμές, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, της οποίας η απλότητα, η καλοσύνη, κυρίως όμως το μοναδικό ταλέντο να σκαρώνει στίχους ή να επεμβαίνει αποφασιστικά και πετυχημένα όπου σκάλωνε ο στίχος, τον εντυπωσίασαν πάρα πολύ. Στη ζωή του Γιώργη ήρθε και ένας δεύτερος, αποτυχημένος, γάμος, από τον οποίο απέκτησε ένα γιο, τον αγαπημένο του Σταυράκη. Το παιδάκι αυτό έμελλε να το αναστήσει εντελώς μόνος του, από δυο χρονών μωρό, πατέρας αλλά και μάνα μαζί γι αυτό, όταν η δεύτερη γυναίκα του και μάνα του παιδιού διάλεξε να φύγει μακριά τους. Για το Γιώργη ο αγώνας για την επιβίωση γίνεται πιο επιτακτικός και το πιατάκι συνεχιζόταν στις ταβέρνες και στα κουτούκια, τώρα πια μαζί με το παιδί.
Το έργο του
Το πρώτο τραγούδι σε στίχους δικούς του, το «Ανεβαίνω σκαλοπάτια», κυκλοφόρησε σε δισκάκι, χωρίς όμως να αναφέρεται το όνομά του στην ετικέτα. Δεύτερη επιτυχία του ήταν το «Εγώ δεν έχω βγάλει το σχολείο» με ερμηνευτή το Γρηγόρη Μπιθικώτση, ενώ, αυτή τη φορά, εμφανίζεται ως συνδημιουργός και ο Μπάμπης Μπακάλης. Όλα μαζί τα τραγούδια που σχετίζονται με τ’ όνομά του είναι γύρω στα 80. Όπως ομολογεί ο ίδιος, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, όλα δεν είναι δικά του. Ανάμεσά τους υπάρχουν τραγούδια που είτε είναι δημιουργίες άλλων είτε ήταν παλιά ανώνυμα και «αδέσποτα» τραγούδια, τα οποία σε κάποιο παρελθόν παρουσιάστηκαν στο όνομα κάποιου άλλου συνθέτη. Άλλα πάλι τα διασκεύασε στιχουργικά ο ίδιος και οι μουσικές τους είναι δανεικές από επώνυμες ή παραδοσιακές συνθέσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, συνδυάζει ποιητικά και μουσικά στοιχεία παρμένα από διάφορα τραγούδια. Την πρακτική αυτή, του δανεισμού, την ομολογεί αβίαστα ο Μουφλουζέλης και προπάντων την καταλαβαίνει σαν κάτι το φυσικό και καλλιτεχνικά νόμιμο, γιατί θεωρεί τον εαυτό του ως αναπόσπαστο κομμάτι της διπλής παράδοσης που τον διαμόρφωσε μουσικά, της νησιώτικης δημοτικής και της παλιάς ρεμπέτικης, των οποίων χαρακτηριστικά και κοινά γνωρίσματα είναι η διαρκής παραλλαγή και οι αυτοσχεδιασμοί, με συνεπακόλουθο την ανωνυμία των δημιουργών.

«...Πολλές φορές παίρνω μουσικές από βαθιές, παλιές ρίζες και τις μετατρέπω ανάλογα με τα λόγια. Το κάνω και με τα λόγια αυτό. ...Αυτό που κάνω εγώ γίνεται παλαιόθεν. Το έκανε ο λαός. Αυτά τα έβγαλε ο λαός και ό,τι έβγαλε ο λαός στέκονται. Γιατί ένας χαβάς , ένα τραγούδι, θέλει καιρό για να στρώσει. Πρέπει να περάσει από πολλά στόματα, από πολλά πανηγύρια, από πολλά μεράκια… Κι έρχεται και στρογγυλεύει σαν το βότσαλο στην ακρογιαλιά... Ένα ωραίο πράγμα, ένα τεφαρίκι... Μπορώ να σου πω ότι και μια γριούλα, που τηγανίζει ψάρια στην αυλή της, και της ήρθε να τραγουδήσει ένα τραγουδάκι, μπορεί κι αυτή ν’ αλλάξει δυο λέξεις και να ακούγεται καλύτερα... Αυτά που έφτιαξε παλαιόθεν ο λαός και τα βρήκαμε τελειωμένα και αδέσποτα – ελεύθερα, ωραία πράματα για όλους - πέσαμε απάνω κι όποιος προλάβει και τα δηλώσει στ’ όνομά του. Σαν τσι οικοπεδοφάγοι. Το ρεμπέτικο το περιφράξανε με τις υπογραφές. Κι αν μαράζωσε το γνήσιο ρεμπέτικο, μαράζωσε κι απ’ αυτές τις υπογραφές. Γιατί η υπογραφή σήμερα εξαργυρώνεται στις εταιρείες. Είναι επιταγή. Πού να ζυγώσεις εσύ να πιάσεις το παλιό, να τ’ αλλάξεις, να το φέρεις στον καιρό σου; Βάζει ο άλλος τις φωνές: Βγάλε, κύριε, το χέρι σου απ’ την τσέπη μου... Μερικοί από δαύτους, αδελφέ μου, δεν είναι συνθέτες, είναι μόλυνση του περιβάλλοντος...»...

Απλά λόγια, σταράτα, η κατασταλαγμένη σοφία ενός απλού ανθρώπου του λαού μας!
Ο έρωτας ως θέμα κυριαρχεί στο έργο του, όπως άλλωστε και σε μεγάλο μέρος του ρεμπέτικου. Ένας έρωτας όμως που δεν βιώνεται ως ψυχοφθόρο ή ανδροφόνο πάθος. Εδώ, τα γυναικεία καμώματα, το νάζι, η αδιαφορία, η άρνηση ή το πείσμα, κουμαντάρονται. Το αρσενικό χωρίς να ξεπέφτει η αξιοπρέπειά του, χωρίς να φτάνει στην απελπισία ή στην αυτοκαστροφή, τα βγάζει πέρα με αυτά τα καμώματα,

* είτε με ανταπόδωση του ίδιου νομίσματος
«…Μα εγώ δεν είμαι απ’ τα παιδιά που κλαιν για ένα φιλάκι…» - («Ο κυκεώνας»)
* είτε με κολακεία
«… κι ερχόσουνα στη γειτονιά
και κλείναν τα σοκάκια,
γεμίζαν τα σοκάκια…» - (Άσπρα,γαλάζια, κόκκινα»)
* είτε με μάγκικη ανεμελιά
«…μακριά από μένα τέτοιο κάλλος
ας καεί και κάνας άλλος…» - («Όποιος πει πως θα σε ψήσει»)

Ταυτόχρονα, είναι έκδηλη η ανάγκη για επιβεβαίωση της ανδρικής υπεροχής, όπως αυτή βιώνεται λόγω της αβεβαιότητας που διακατέχει το λαϊκό άνθρωπο, και κυρίως το αρσενικό, της εποχής. Η γυναίκα πρέπει να περιοριστεί στο ρόλο του ερωτικού αντικείμενου, να είναι υποταγμένη στο αρσενικό ή το πολύ - πολύ, οι επιθυμίες της να συμπίπτουν με αυτές του αρσενικού, ώστε ο κυρίαρχος ρόλος του αρσενικού να είναι εμφανής και αναμφισβήτητος.

«…που σε γνώρισα απαίδευτη
και σε γέμισα σοφία…»
(«Ήτανε το τυχερό σου»)

«…και το δικό μου το κρασί
σταλιά νερό δεν παίρνει…»
(«Ο κυκεώνας»)

Χασικλήδικα τραγούδια δεν έγραψε. Διασκεύασε όμως μερικά απ’ αυτά και φυσικά ως μουσικάντης, όταν του ζητήθηκε, τα πρόσφερε στον πελάτη. Τραγούδια με αναφορές σε κοινωνικές διεργασίες επίσης δεν έγραψε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει προβληματισμός για τα ανθρώπινα στο στίχο του, κάθε άλλο! Εκείνο που εντυπωσιάζει στο στίχο του είναι η δροσιά του λαϊκού λόγου. Λιτότητα και ακρίβεια στην έκφραση (γιατί «το τραγούδι πρέπει να το καταλαβαίνει ο άλλος με την πρώτη. Να γίνεσαι σαφής. Άμα είσαι απλός, είσαι σαφής»!), ενότητα και ανάπτυξη των θεμάτων με την παρατακτική τεχνική των «δίστιχων του μπαγλαμά», γλώσσα στρωτή, που ανασαίνει ελεύθερα, αβίαστα, καμιά ελληνικούρα ή κάτι που να προδίδει γλωσσική σύγχυση. Οι μουσικές με τις οποίες ντύνει τους στίχους του, γλυκές, γνώριμες, χαϊδεύουν τα αυτιά, γαληνεύουν την ψυχή.

Ο Γιώργης Μουφλουζέλης δεν είχε την τύχη να αναγνωριστεί η αξία του νωρίς, να έχει επομένως και τις απολαβές εκείνες, οικονομικές και κοινωνικές, που του άξιζαν. Σε μεγάλη ηλικία, σε ένα ταβερνάκι που έπαιζε και όπου έβγαζε μετά πιατάκι, έτυχε να τον γνωρίσει ο Ηλίας Πετρόπουλος. Εκείνη την εποχή ετοίμαζε το βιβλίο του «Ρεμπέτικα τραγούδια» και ο Γιώργης -όπως χαρακτηριστικά λέει- βοήθησε πολύ να γίνει αυτό το βιβλίο. Του έδωσε πολλά τραγούδια, του διόρθωσε ανακρίβειες, εδωσε αρκετά στοιχεία, άγνωστα για εκείνον, για δημιουργούς, έδωσε φωτογραφίες. Ο Πετρόπουλος οργάνωσε μια εκδήλωση - αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τίτλο: «Ρεμπέτικα τραγούδια - τεκμήρια», στο ξενοδοχείο «Hilton» στις 7-5-1968.
Εκεί, δόθηκε η ευκαιρία στο Γιώργη να παίξει μπροστά στο κοινό τραγούδια του, εκείνη τη βραδιά τον ανακάλυψε και ο ιδιοκτήτης της «ΛΥΡΑΣ», Αλέξανδρος Πατσιφάς, ο οποίος του πρότεινε να κάνει τον πρώτο του δίσκο και, μάλιστα, να τραγουδάει ο ίδιος, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά στη δισκογραφία του. Ακολούθησαν κάποιες ζωντανές εμφανίσεις του σε μαγαζιά στην Πλάκα, με το Μαμαγκάκη, Σαμοΐλη, Μαυρουδή και άλλους. Τότε άρχισαν να δισκογραφούνται τα τραγούδια του. Ταυτόχρονα, άρχισε να δέχεται ξανά προτάσεις για ζωντανές εμφανίσεις. Παράλληλα, ξεκίνησε συναυλίες στην επαρχία με τους εναπομείναντες ρεμπέτες, Κερομήτη, Μοσχονά, Ρούκουνα, Χονδρονάκο, και Μπαγιαντέρα. Ακολούθησε το σήριαλ «Το Μινόρε της αυγής» ’83 - ’84. Ειδικά το δεύτερο μέρος του στηρίχτηκε στη βιογραφία του Μουφλουζέλη, που με τίτλο «Όταν η λήγουσα είναι μακρά» έγραψε ο ίδιος ο σεναριογράφος και παραγωγός του σήριαλ αυτού, ο Φώτης Μεσθεναίος.

Κ. Παπαδόπουλος, τρίτος ο Λ. Καρνέζης, Μουφλουζέλης, Μπιθικώτσης και Μπακάλης

Κ. Παπαδόπουλος, τρίτος ο Λ. Καρνέζης, Μουφλουζέλης, Μπιθικώτσης και Μπακάλης

Όμως ο Γιώργης ήταν ήδη μεγάλος σε ηλικία, για να ξεκινήσει καριέρα, τώρα πια που είχε αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστός. Πέθανε στις 4 Αυγούστου 1991, σε ηλικία 79 χρονών, αφήνοντάς μας ως παρακαταθήκη τα τραγούδια του, αλλά και τη διαπίστωση πως η γερά χτισμένη λαϊκή ψυχή βρίσκει τον τρόπο να αντεπεξέρχεται παλικαρίσια στις φουρτούνες της ζωής, να αναπτύσσει ψυχολογικά αντισώματα και να μετουσιώνει ακόμα και σε χιούμορ τα προσωπικά της αδιέξοδα.
ΠΗΓΗ
Διαδικτυακό περιοδικό " Η ΚΛΙΚΑ"

Γιώργος Μουφλουζέλης: Δισκογραφία

Η δισκογραφία του Γιώργου Μουφλουζέλη.

45 στροφές
ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Γ. Μουφλουζέλη - Μπ. Μπακάλη Γρ. Μπιθικώτσης 7PG 3021 1961
ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ Ζεϊμπέκικο Μπ. Μπακάλη - Γ. Μουφλουζέλη Στ. Καζαντζίδης 7PG 3100 Μαρ-62
ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ( ΤΖΑΜΠΑ ΑΝΕΒΩΚΑΤΕΒΑΙΝΩ ) Απ. Καλδάρα - Γ. Μουφλουζέλη Στ. Καζαντζίδης - Απ. Καλδάρας 7PG 3103 Μαρ-62
ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ ΜΙΑ ΤΣΙΓΓΑΝΑ Γ. Μουφλουζέλη Στρ. Διονυσίου 7PG 3133 1962
ΠΑΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΜΟΥ Συρτός Γ. Μουφλουζέλη Δούκισσα 7PG 3133 1962
ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΑΓΙΑ  Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Στρ. Διονυσίου 7PG 3152 1962
ΘΕΛΩ ΝΑ Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ  ( ΤΑ ΠΑΝΤΟΦΛΑΚΙΑ ) Γ. Μουφλουζέλη Απ. Νικολαΐδης 7PG 3152 1962
ΜΕ ΠΡΟΣΜΕΝΕΙ Ο ΓΚΡΕΜΟΣ Γ. Μουφλουζέλη Αντ. Ρεπάνης 7PG 3178 1962
ΣΥΝΝΕΦΟ ΚΡΥΨΕ ΤΗ ΒΡΟΧΗ Γ. Μουφλουζέλη Δούκισσα 7PG 3178 1962
ΚΟΥΡΣΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ  Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Δούκισσα 7PG 3217 1962
ΝΤΟΥΚΟΥ ΝΤΟΥΚΟΥ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ [ ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΜΑΖΙ ] Γ. Μουφλουζέλη Μιχ. Μενιδιάτης - Δούκισσα 7PG 3217 1962
ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΪΞΗΣ  Συρτό Κ. Καπλάνη - Γ. Μουφλουζέλη Μπιθικώτσης - Άννα Χρυσάφη 7PG 3511 Ιουλ-65
ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΩ ΚΙ ΕΡΧΟΜΑΙ  Καρσιλαμάς Κ. Καπλάνη - Γ. Μουφλουζέλη Γ. Λύδια 7PG 3511 1965
ΑΓΚΑΖΕ ΝΑ 'ΧΩ ΒΑΠΟΡΙ   Χασάπικο Γ. Μουφλουζέλη - Σωτ. Μπέλλου Σωτ. Μπέλλου - Ι. Καραμπεσίνης SCDG 3085 1962
ΤΑ ΓΝΕΨΙΜΑΤΑ Γ. Μουφλουζέλη Γρ. Μπιθικώστης SCDG 3228 1963
ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ Γ. Μουφλουζέλη Γρ. Μπιθικώτσης SCDG 3228 1963
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΥΣΑΦΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ Γ. Μουφλουζέλη Απ. Νικολαΐδης Ανέκδοτη Ηχογράφηση 1964
Ο ΝΤΑΗΣ Γ. Μουφλουζέλη Απ. Νικολαΐδης - Άννα Χρυσάφη Ανέκδοτη Ηχογράφηση 1964
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΣΑΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ Γ. Μουφλουζέλη Γρ. Μπιθικώτσης - Δούκισσα 1960
ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ  Ζεϊμπέκικο Μπ. Μπακάλη - Γ. Μουφλουζέλη Ευ. Περπινιάδης GDSP 2679 1962
ΟΛΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΣΟΦΟΙ  Ζεϊμπέκικο Αργ. Βαμβακάρη - Γ. Μουφλουζέλη Π. Μιχαλόπουλος GDSP 2745 1963
ΝΤΟΥΚΟΥ ΝΤΟΥΚΟΥ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ Γ. Μουφλουζέλη Σπ. Ζαγοραίος - Ζωή GDSP 2851 1963
ΠΗΡΑ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ Γ. Μουφλουζέλη Σπ. Ζαγοραίος - Ζωή GDSP 2851 1963
ΝΤΟΥΚΟΥ ΝΤΟΥΚΟΥ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ Μπ. Μπακάλη - Γ. Μουφλουζέλη Π. Αναγνωστάκης - Άντζελα Πέρα GDSP 2905 1965
ΝΑ ΜΗ ΞΑΝΟΙΓΕΣΕ ΠΟΛΥ Γ. Μουφλουζέλη - Κ. Βίρβου Σπ. Ζαγοραίος - Ζωή GDSP 2959 1966
ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙΣ ΦΕΥΓΕΙΣ Γ. Μουφλουζέλη - Κ. Βίρβου Σπ. Ζαγοραίος - Ζωή GDSP 2959 1966
ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΚΟΙΜΗΣΟΥ Μπ. Μπακάλη - Γ. Μουφλουζέλη Θοδ. Κανακάρης - Ρούλα Καλάκη GDSP 3106 1966
ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟ ΔΙΑΒΑΙΝΩ Μπ. Μπακάλη - Γ. Μουφλουζέλη Σπ. Ζαγοραίος - Ρούλα Καλάκη GDSP 3106 1966
ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΓΚΑΣ   Ζεϊμπέκικο Μπ. Μπακάλη - Γ. Μουφλουζέλη Ευ. Περπινιάδης DSOG 2891 1962
ΤΖΑΜΠΑ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Μπ. Μπακάλη - Γ. Μουφλουζέλη Θ. Κανακάρης - Ηρ. Γονιάδης DSOG 3266 1966
ΚΛΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΡΑΚΙΑ Μπ. Μπακάλη - Γ. Μουφλουζέλη Σπ. Ζαγοραίος & Ζωή DSOG 3267 1966
ΑΜΑ ΠΙΑΣΩ ΜΙΑ ΔΕΚΑΡΑ Γ. Μουφλουζέλη Μ. Παπαδάκης Minos 5071 1969
ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΦΡΥΓΑΝΑ ΦΩΤΙΑ  Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Δ. Ευσταθίου - Μ. Παπαδάκης Minos 5071 1969
ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Γ. Νταλάρας Minos 5799 1976
ΠΕΤΟΝΙΕΣ  Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη - Πρ.Τσαουσάκη Πρ. Τσαουσάκης - Άννα Στεφάνου RCA Victor 48g 2254 1962
Τ' ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ  Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη - Τσαουσάκη Πρ. Τσαουσάκης - Άννα Στεφάνου RCA Victor 48g 2254 1962
ΚΑΡΑΒΙ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ  Συρτό Γ. Μουφλουζέλη - Πρ.Τσαουσάκη Πρ. Τσαουσάκης - Άννα Στεφάνου RCA Victor 48g 2291 1962
ΣΕ ΛΥΠΑΤΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ   Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη - Πρ. Τσαουσάκη Πρ. Τσαουσάκης RCA Victor 48g 2291 1962
ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΑΝ ΜΙΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑ  Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη - Πρ. Τσαουσάκη Πρ. Τσαουσάκης RCA Victor 48g 2734 1963
ΤΙ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΘΥΜΩΝΕΙΣ Γ. Μουφλουζέλη - Πρ.Τσαουσάκη Πρ. Τσαουσάκης RCA Victor 48g 2734 1963
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΥΤΙΛΗΝΗ  Συρτό Γ. Μουφλουζέλη - Γ. Μπούρας Γ. Μπούρας - Στ. Λιαδάκης POLYPHONE PS 125 1965
ΦΙΝΟΣ ΚΑΙ ΡΕΦΑΡΙΣΜΕΝΟΣ  Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη - Στρ. Παγιουμτζή Στράτος Phillips 7854 1962
ΠΟΥ 'ΣΟΥΝ ΜΑΓΚΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ  Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη  Διασκευή Ζαγοραίου Σπ. Ζαγοραίος OLYMPIA OL. 20018 1976

Συμμετοχές σε LP
ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Λουκάς Νταράλας SONORA SNR 641 1975
Ο ΨΑΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ  Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Μιχ. Δασκαλάκης - Ν. Σπυρόπουλος SONORA SNR 1303-4 1990
ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΓΚΑΣ  [ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΝΤΡΑ ] Γ. Μουφλουζέλη Απ. Νικολαΐδης Athenaeum 094 1997
ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ Απ. Καλδάρα - Γ. Μουφλουζέλη Ανθούλα Παππά - Σωτ. Καλυμνάκης DELTA GR 50007 1962
ΠΟΥ 'ΣΟΥΝ ΜΑΓΚΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Μίμης Γκιουλέκας GENERAL MG  5263 2001



ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ LP
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ Zodiac 88025 -1973
ΒΑΡΚΑ ΜΟΥ ΜΠΟΓΙΑΤΙΣΜΕΝΗ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88025 1973
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΛΑΙΣ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88025 1973
ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88025 1973
ΕΓΩ ΠΗΓΑΙΝΑ ΓΙΑ ΨΑΡΙΑ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88025 1973
ΚΑΗΚΕ ΜΙΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88025 1973
ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ ΧΑΔΙΑΡΑ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88025 1973
ΛΑΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88025 1973
Ν' ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΟΝΟΜΑ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88025 1973
ΝΙΚΟΣ Ο ΤΡΕΛΑΚΙΑΣ Μουφλουζέλη διασκευή Ανέστου Δελιά - Ν. Μάθεση Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88025 1973
ΠΟΥ 'ΣΟΥΝ ΜΑΓΚΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ  Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88025 1973
ΤΟ ΣΑΚΑΚΙ Ανέστου Δελιά  διασκευή Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88025 1973
ΥΠΕΡ ΚΥΡΙΑ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88025 1973

ΤΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΑ Zodiac 88044 - 1974
ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΜΕΝΑ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88044 1974
ΑΣΠΡΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88044 1974
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ  Απτάλικο Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88044 1974
ΕΙΜΑΙ ΑΓΟΡΙ ΑΠΟΝΟ  Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88044 1974
ΘΑ ΔΙΩΞΩ ΚΑΘΕ ΜΠΛΕΞΙΜΟ  Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88044 1974
ΚΑΛΕ ΝΤΟΥΝΤΟΥ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88044 1974
Ο ΨΑΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ  Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88044 1974
ΠΟΙΟΣ ΠΑΤΑΕΙ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88044 1974
Τ' ΑΝΤΡΑΚΙΑ  Απτάλικο Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88044 1974
ΤΙ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΣΕΝΑΝΕ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88044 1974
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑ ΔΕΦΤΕΡΙΑ  Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88044 1974
ΤΩΡΑ ΠΟΥ 'ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΜΟΥ  Απτάλικο Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88044 1974

ΤΑ ΜΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΗ Zodiac 88053 - 1975
ΑΕΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΑΣ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88053 1975
Ο ΑΘΑΝΑΣΑΡΑΣ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88053 1975
Η ΕΥΑ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης - Σοφία Διαμαντή Zodiac 88053 1975
Η ΜΟΣΤΡΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΗ   Χασάπικο Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης - Σοφία Διαμαντή Zodiac 88053 1975
ΘΑ ΣΟΥ ΚΟΨΩ ΤΑ ΧΑΔΑΚΙΑ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88053 1975
ΚΙ ΟΛΟ ΜΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88053 1975
ο ΚΥΚΕΩΝΑΣ Γ. Μουφλουζέλη Σοφία Διαμαντή - Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88053 1975
ΟΠΟΥ ΔΕΙΣ ΜΙΚΡΗ ΒΡΥΣΟΥΛΑ Γ. Μουφλουζέλη Σοφία Διαμαντή Zodiac 88053 1975
ΠΑΡΕ ΚΟΡΗ ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΣΟΥ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης - Σοφία Διαμαντή Zodiac 88053 1975
Ο ΠΑΡΗΣ Ζεϊμπέκικο Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88053 1975
ΠΕΣ ΜΟΥ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΜΑΓΙΣΣΑ Ταμπαχανιώτικο Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης - Σοφία Διαμαντή Zodiac 88053 1975
ΣΤ' ΑΛΟΓΑΚΙ ΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88053 1975

Ο ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Zodiac 88061 - 1977
ΑΓΚΑΖΕ ΝΑ 'ΧΩ ΒΑΠΟΡΙ   Χασάπικο Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης - Διαμαντή - Δερβενιώτης Zodiac 88061 1977
ΑΪΒΑΛΙΩΤΙΚΟ Βιολί Τ. Κουλούρης Οργανικό Zodiac 88061 1977
ΑΜΑ ΔΕ ΣΕ ΔΩ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης - Διαμαντή - Δερβενιώτης Zodiac 88061 1977
ΑΠ' ΤΗ ΧΟΥΦΤΑ ΣΟΥ ΝΕΡΑΚΙ Γ. Μουφλουζέλη Σοφία Διαμαντή Zodiac 88061 1977
ΜΑΓΚΑ ΝΑΧΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΟΥ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης - Σοφία Διαμαντή Zodiac 88061 1977
ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ ΜΙΑ ΤΣΙΓΓΑΝΑ Γ. Μουφλουζέλη Σοφία Διαμαντή Zodiac 88061 1977
ΝΑ ΤΙ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Ανέστου Δελιά - Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88061 1977
ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ   Καρσιλαμάς Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88061 1977
ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΕ ΨΗΣΕΙ  Καρσιλαμάς Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης - Σοφία Διαμαντή Zodiac 88061 1977
ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΤΟ ΝΑΙ Γ. Μουφλουζέλη Σοφία Διαμαντή Zodiac 88061 1977
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΣΚΙΑΖΩΜΑΙ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης - Σοφία Διαμαντή Zodiac 88061 1977
ΤΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΜΟΥ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88061 1977

ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ (Θοδ. Δερβενιώτη - Κ. Βίρβου) Zodiac 88523 - 1973
ΕΝΑΣ ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΣ  Ζεϊμπέκικο Θοδ. Δερβενιώτη - Κ. Βίρβου Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88523 1973
ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΩ ΜΑΧΑΛΑΔΕΣ  Ζεϊμπέκικο Θοδ. Δερβενιώτη - Κ. Βίρβου Γ. Μουφλουζέλης Zodiac 88523 1973

ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΙΑ 2 LYRA 3016 - 1977
ΖΕΪΜΠΕΚΑΝΟ ΣΠΑΝΙΟΛΟ Γ. Μπάτη Γ. Μουφλουζέλης 1970s

REBETICA 1959 - 1969 ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Greek Sammers ΚΟ62 - 1999
ΧΑΣΑΠΟΣΕΡΒΙΚΟ Παραδοσιακό Οργανικό 1960s
ΤΑΞΙΜΙ ΣΕΡΒΙΚΟ Παραδοσιακό Οργανικό 1960s
ΤΟ ΧΑΡΕΜΙ ΣΤΟ ΧΑΜΑΜ  Τσιφτετέλι Ανέστου Δελιά Γ. Μουφλουζέλης 1960s

ΕΔΩ ΕΙΜ' ΕΓΩ Lyra 3428 4 - 1986
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΣ Γ. Μουφλουζέλη Γ. Μουφλουζέλης & Χορωδία
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑ Γ. Μουφλουζέλη Θ. Παπαδόπουλος - Ελευθ. Αρβανιτάκη Lyra 3428 1986
ΤΖΙΡΙΤΖΑΚΙΑ Γ. Μου






Δεν υπάρχουν σχόλια: