Από το Blogger.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ--βιογραφία και τραγούδια...

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ




Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε στη Σύρο και συγκεκριμένα στο Σκαλί της ¶ νω Χώρας, στις 10 Μαΐου του 1905, ημέρα Τετάρτη, στις τρεις η ώρα το πρωί. Ήταν ο πρώτος από τα έξι παιδιά του Δομένικου και της Ελπίδας Βαμβακάρη. Τα άλλα παιδιά ήτανε με τη σειρά ο Λεονάρδος, ο Φραγκίσκος, η Γκράτσια, ο Αργύρης και η Ρόζα.



Ο Δομένικος, ο πατέρας του Μάρκου, ήταν γιος του Μάρκου του Ρόκου και είχε άλλα δύο αδέρφια, τον Αντώνη και το Μορφίνη. Και τα τρία αδέρφια έπαιζαν γκάιντα. Ο Δομένικος έκανε διάφορες δουλειές για να ζήσει την οικογένειά του. ¶ λλοτε δούλευε καρβουνιάρης, άλλοτε έπλεκε καλάθια, πότε-πότε πήγαινε στα χωράφια ως σκαφτιάς. Η Ελπίδα Βαμβακάρη, ήταν ένα από τα έξη παιδιά του Λεονάρδου Προβελέγγιου, ο οποίος ήταν ράφτης στο επάγγελμα. Όπως θυμάται ο Μάρκος:



«Η μάνα ήτανε όμορφη και χαρούμενη. Αστειευόταν, τραγουδούσε όμορφα, όλο ζωή ... ».



Το 1909 ο Μάρκος πρωτοπήγε στο σχολείο, ενώ το 1912, πριν να τελειώσει την τετάρτη δημοτικού, αναγκάστηκε να διακόψει διότι πήραν τον πατέρα του στο στρατό. Η μητέρα του Ελπίδα μαζί με το Μάρκο έπιασαν δουλειά στο κλωστήριο του Δεληγιάννη. Εκείνη την εποχή γεννήθηκε η Γκράτσια, η πρώτη αδερφή του Μάρκου. Ο Μάρκος όμως δεν μπορούσε να χωρέσει στο εργοστάσιο. Η μητέρα του είδε κι απόειδε και τον έδωσε παραγιό σ 'έναν ξάδερφό της με το παρατσούκλι ο Μούγιας, που διατηρούσε μπακάλικο στην πόλη της Σύρας. Κάτι όμως η θεία του η στρίγγλα, κάτι ο θείος του ο Μούγιας, έφυγε και από εκεί. Μετά από μία γερή πνευμονία κατέβηκε στην πόλη της Σύρου, όπου πήγε να δουλέψει ως χασάπης. Δούλεψε σε δύο χασάπικα και στη συνέχεια έπιασε δουλειά ως εφημεριδοπώλης. Η δουλειά αυτή τον έσπρωχνε προς την αλητεία και αποφάσισε να αλλάξει και να δουλέψει σε οπωροπωλείο. ¶ λλαξε δύο οπωροπωλεία, ώσπου κατέληξε και πάλι εφημεριδοπώλης στο πρακτορείο των Αθηναϊκών εφημερίδων, ενώ το βράδυ δούλευε ως λούστρος. Όλα αυτά μέχρι το 1917, δώδεκα χρονών στα δεκατρία, ώσπου μία μέρα κύλησε ένα μεγάλο βράχο σε μία κατηφόρα και αυτός πήγε και έπεσε μέσα σε ένα σπίτι. Τον έψαχνε η αστυνομία και ο Μάρκος από το φόβο του μπήκε λαθρεπιβάτης σε ένα καράβι για τον Πειραιά.





ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ



Τα πρώτα χρόνια στον Πειραιά ήτανε δύσκολα για το Μάρκο. Έμενε στα Ταμπούρια και αρχικά δούλεψε ως γαιανθρακεργάτης.



«... Πότε βγάζαμε το κάρβουνο όξω από τα φορτηγά που ξεφορτώναμε. Πότε πηγαίναμε κάτω στο λιμάνι, πιάναμε μια μαούνα εξήντα, εβδομήντα τόνους, δέκα νοματαίοι, δώδεκα, την οποία έπρεπε να την αδειάσουμε στον Κάνθαρο, μέσα εκεί που είχανε τις αποθήκες του κάρβουνου οι μεγάλοι εφοπλιστές ... ».



Ήρθε κάποια στιγμή και όλη η οικογένειά του στον Πειραιά και αυτός με τον πατέρα του ζούσαν την οικογένεια δουλεύοντας στο κάρβουνο. Αφού δούλεψε τέσσερα χρόνια στη σκληρή αυτή δουλειά, πήγε στη χαμαλίκα και ξεφόρτωνε εμπορεύματα στη Ζέα, στο τελωνείο του Μαργιολή, όπου έμεινε δύο-τρία χρόνια. Στην περίοδο αυτή παντρεύτηκε με τη Ζιγκοάλα, την πρώτη του γυναίκα, την οποία καθώς έλεγε μίσησε στο τέλος όσο καμία άλλη γυναίκα στον κόσμο. Ο έρωτας του Μάρκου με τη Ζιγκοάλα ήταν κεραυνοβόλος, αλλά η κατάληξη άσχημη.



«... Δεκαεννιά χρονών έγινα αγαπητικός στο μπορντέλο μιας Ειρήνης από τη Σύμη. Ήτανε στο δεύτερο διαμέρισμα των Βούρλων, η πρώτη μου ερωτική επαφή. Μεγαλύτερη είκοσι εφτά, είκοσι οκτώ χρονών, δινε και λεφτά και μου 'κουστούμια. Αγάπησα την άλλη, τη Μανιάτισσα, τη Ζιγκοάλα, και την απαράτησα ... ».



Εκείνη την περίοδο άρχισε να πηγαίνει στους τεκέδες. Δεκαοχτώ χρονών ξεκίνησε τη μαστούρα. Ήταν η εποχή που ο Μάρκος αλήτευε στους τεκέδες και άρχισε να έχει νταραβέρια με την αστυνομία. Το πρωί στη δουλειά, το βράδυ στον τεκέ. Για εννιά μήνες περίπου δούλεψε με τον πατέρα της Ζιγκοάλα, χαμαλίκι πάλι στο τελωνείο. Κατά το 1922-'23 έφυγε από λιμενεργάτης και πήγε εκδορέας στα σφαγεία του Πειραιά. Σιγά-σιγά έγινε δεινός εργάτης στα σφαγεία, άριστος εκδορέας. Περίπου ένα χρόνο μετά ο Μάρκος μυήθηκε στο μπουζούκι, το όργανο που του άλλαξε τη ζωή:



«... Λίγο πριν πάω στρατιώτης, το 1924 ή αρχή το '25, άκουσα κατά τύχη τον μπάρμπα Νίκο τον Αϊβαλιώτη να παίζει το μπουζούκι, το οποίον τόσο πολύ μου άρεσε, ώστε έκανα όρκο ότι αν δεν μάθω μπουζούκι θα κόψω τα χέρια μου με την τσατίρα που σπάνε τα κόκαλα στο μαγαζί ... ».





ΤΕΤΡΑΣ, Η ΞΑΚΟΥΣΤΗ, ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ



Φαντάρος πήγε για δεκατέσσερις μήνες, όταν έγινε είκοσι χρονών. Δεκατέσσερα χρόνια θα ήτανε μαζί με τις φυλακές που είχε φάει, αλλά τα κατάφερε και απολύθηκε. Γύρισε στο σπίτι του, αλλά λίγο-λίγο άρχισε να μην πηγαίνει στη δουλειά. Ο πατέρας του και η μάνα του μαραζώνανε γιατί τον βλέπανε να μη δουλεύει, να γυρίζει στους τεκέδες συνεχώς μαστούρης. Ο Μάρκος είχε συνεχώς στο μυαλό του το μπουζούκι, αυτό τον είχε συνεπάρει, αλλά είχε πέσει και στην αλήτικη ζωή με τους τεκέδες και τη μαστούρα σε καθημερινή βάση. Το 1930 ο Δομένικος, ο πατέρας του Μάρκου, πέθανε χωρίς να προφτάσει να δει το γιο του στα πάλκα και στα γραμμόφωνα.

Ο Μάρκος είχε αρχίσει να γράφει δικά του τραγούδια. Παιζε με το μπουζούκι του και τα θυμότανε χωρίς να πάει σε κάποιον μουσικό να του βάλει Μέχρι το '33 είχε γράψει περίπου 50 τραγούδια και τα «νότες.

Με το Γιώργο το Μπάτη, τον Ανέστη το Δελιά και το Στράτο τον Παγιουμτζή είχαν γνωριστεί στους τεκέδες και γυρνάγανε μαζί και παίζανε, τραγουδάγανε και πίνανε και διασκέδαζαν τους μάγκες για το κέφι τους.

Το 1934 ο Μάρκος, ο Μπάτης, ο Στράτος και ο Δελιάς φτιάξανε την ξακουστή τετράδα του Πειραιώς και άρχισαν να παίζουν στη μάντρα του Σαραντόπουλου στην Ανάσταση του Πειραιώς, κοντά στον ¶ γιο Διονύση. Ο Μάρκος ήτανε ακόμα εκδορεύς και όποτε πήγαινε για δουλειά πληρωνόταν καλά. Όμως το μπουζούκι τον τραβούσε περισσότερο. Στου Σαραντόπουλου έπαιξαν για πέντε-έξι μήνες. Στη συνέχεια ο Μάρκος άνοιξε το δικό του μαγαζί στα ¶ σπρα Χώματα. Στην κομπανία προστέθηκε και ο Σκαρβέλης, ο λεγόμενος Παστουρμάς. Η αστυνομία όμως δεν του άδεια έδωσε-αφού ο Μάρκος δε δέχτηκε να «πάει με τα νερά τους» - και έτσι αναγκάστηκε να το κλείσει. Μετά τα ¶ σπρα Χώματα αποφάσισε να ταξιδέψει στη Σύρα, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Ένα μαγαζί της παραλίας για περίπου δύο Πήρε τον Μπάτη, τον αδερφό του το μικρό τον Αργύρη και το Ροβερτάκη και έπαιξε σ 'μήνες. Όταν γύρισε στον Πειραιά έγραψε τη Φραγκοσυριανή.





Η ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΔΟΞΑ



Στη δισκογραφία μπήκε το 1933. Στην Odeon γραμμοφώνησε τον πρώτο δίσκο που από τη μία μεριά είχε το «Καραντουζένι» (Έπρεπε να 'ρχόσουνα μάγκα μες στον τεκέ μας) και από την άλλη μεριά το «» Αράπ (ένα σόλο ζεϊμπέκικο).



Ρχόσουνα μάγκα μες στον τεκέ μας «Μα έτσι, μα αλλιώς, επί τέλους με βάλανε και ετραγούδησα για πρώτη φορά το« Έπρεπε να ' ». Μόλις το ετραγούδησα εμείνανε άναυδοι. Εγώ δεν πίστευα ότι είχα καλή φωνή γιατί όταν επήγαινα σχολείο, στην ωδική με είχανε στη δεύτερη φωνή. Δεν ήμουνα στην πρώτη φωνή. Τέλος πάντων, δεν ήξερα ότι και η δεύτερη φωνή έχει αξία. Δεν το ήξερα. Και έβλεπα εδώ που ήταν οι τενόροι, ενώ η δική μου φωνή έπιανε μπάσα. Αλλά ήτανε αυτή η φωνή που ζητάγανε αυτοί ... ».



Τα τραγούδια έβγαιναν σε δίσκους και ο Μάρκος άρχισε να γίνεται περιζήτητος. Την εποχή εκείνη είχε βουίξει όλος ο ντουνιάς με τα νταραβέρια της Ζιγκοάλα με έναν φίλο του Μάρκου. Ο Μάρκος αγαπούσε πολύ τη γυναίκα του αλλά και ντρεπόταν συνάμα, γιατί όλοι οι μάγκες στους τεκέδες γνωρίζανε τα καμώματά της. Με τον αδερφό του, το Φραγκίσκο, αυτό είχανε μαλώσει άγρια γι 'το θέμα. Ο ένας φοβόταν τον άλλο, μίσος απερίγραπτο. Τελικά ο Μάρκος χώρισε τη Ζιγκοάλα και έφυγε από κοντά της. Η γυναίκα αυτή τον κυνήγησε και ζήτησε δικαιώματα από τα τραγούδια του αλλά ο Μάρκος δεν της έδωσε δεκάρα, γράφοντας τα τραγούδια του με το ψευδώνυμο Ρόκος, (το όνομα του παππού του). Με τη δισκογραφία άρχισαν και οι περιοδείες και η δόξα. Τρεις φορές πήγε στη Θεσσαλονίκη. Πήγε ακόμα στο Βόλο, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, σε πολλές πόλεις. Για κάθε πόλη που πήγαινε είχε και μία ιστορία για να διηγηθεί.



Μετά τις περιοδείες άρχισε να δουλεύει στου Αντώνη του Βλάχου, στο Βοτανικό που είχε ένα μαγαζί-μπαρ στις γραμμές του σιδηροδρόμου. Μαζί του είχε το Γιάννη τον Παπαιωάννου, τον Κώστα τον Καρίπη, το Στέλιο τον Κερομύτη και κάποιον Στέλιο με ένα σαντούρι. Αργότερα προστέθηκε στο σχήμα και η Στέλλα Χασκίλ καθώς και άλλες τραγουδίστριες. Τα σχήματα αυτά γνώρισαν μεγάλη επιτυχία μέχρι τη μέρα που κηρύχτηκε ο πόλεμος.





Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ



O Βοτανικός έκλεισε με την έναρξη του πολέμου. Ο Μάρκος άρχισε να παίζει στο μαγαζί του Μάριου Δαλέζιου στην οδό Ίωνος 6, μαζί με τον Κερομύτη, τον Παπαϊωάννου, τον Περιστέρη, τον Καρίπη και άλλους. Τα χρόνια ήταν δύσκολα και η Κατοχή σκληρή. Το '41 πέθανε ο αδερφός του ο Λεονάρδος και το '42 πέθανε και η μητέρα του Ελπίδα. Ο Μάρκος έμεινε με τα δύο μικρά του αδέρφια, τη Ρόζα και τον Αργύρη. Η Κατοχή κράταγε ακόμη. Εκείνη την εποχή, η μεγάλη του αδερφή, η Γκράτσια τον παρακίνησε να παντρευτεί με τη Βαγγελιώ, τη γυναίκα που έμελλε να είναι η τελευταία νόμιμη σύντροφός του. Ο Μάρκος μετά τη συμφορά που είχε πάθε με την πρώτη του γυναίκα, τη Ζιγκοάλα, δεν έπαιρνε την απόφαση. Τελικά μία Κυριακή του '42 έγιναν οι ορθόδοξοι γάμοι του Μάρκου με τη Βαγγελιώ. Για το γεγονός αυτό αφορίστηκε από την καθολική εκκλησία και μόλις το 1966 του δόθηκε και πάλι η κοινωνία των Καθολικών. Τα δύο πρώτα παιδιά του Μάρκου και της Βαγγελιώς χάθηκαν πρόωρα. Το 1944 η Βαγγελιώ γέννησε το Βασίλη και ακολούθησαν άλλα δύο αγόρια, ο Στέλιος το 1947 και ο Δομένικος το 1949. Μετά το Μάριο ο Μάρκος έπιασε δουλειά στην οδό Ίωνος σ 'ένα μαγαζί που το έλεγαν «¶ μφισσα». Μαζί του είχε και το μικρό του αδερφό τον Αργύρη, μέχρι που τελείωσε ο πόλεμος.





Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΛΑΜΠΗ ΚΑΙ Η ΛΗΣΜΟΝΙΑ



Μετά την «¶ μφισσα» δούλεψε επτά-λεγαν «Καρέ του ¶ σσου» και στη συνέχεια στου Βαγγέλα ένα οκτώ μήνες σ 'μαγαζί που το », στην οδό Πατησίων. Ένα μαγαζί στην παραλία του Από εκεί μετακόμισε στην Τρούμπα σ 'Λινάρη. Στις αρχές του '47 τον βρήκε ο Παπαϊωάννου και μαζί με τον Ροβερτάκη, τον Καρίπη, το Χατζηχρήστο, τον Κερομύτη, τον Περιστέρη και άλλους άρχισαν να παίζουν στου Καλαματιανού στις Τζιτζιφιές. Παράλληλα ο Μάρκος άρχισε να βγάζει ξανά δίσκους σε διάφορες εταιρίες και όλοι γίνονταν ανάρπαστοι. Στη συνέχεια έπιασε δουλειά ξανά στου Μάριου που ήταν συμπατριώτης του καθολικός και είχε μεταφέρει το μαγαζί του από την οδό Ίωνος στις Τζιτζιφιές. Μέχρι τις Τζιτζιφιές ο Μάρκος τα βόλευε καλά.

Το 1954 αρρώστησε με βαριά αρθρίτιδα και σταμάτησε να παίζει. Το '55, το '56 το '57 και το '58 ο Μάρκος είχε «σβήσει» από τα πάλκα (πάρκα όπως τα έλεγε). Ταξίδεψε στην Ικαρία, τη Σάμο, την ¶ ρτα, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, το Μεσολόγγι, το Βόλο, τη Λάρισα, σε πολλές πόλεις αλλά δουλειά σε πάλκο δεν υπήρχε για το Μάρκο. Στην Αθήνα δεν τον έπαιρνε κανένας σε κάποιο μαγαζί. Οι δισκογραφικές εταιρίες αλλά και οι «φίλοι», αυτούς που ευεργέτησε ο Μάρκος, όλοι τον είχανε ξεχάσει. Ακόμα και ο αδερφός του ο Αργύρης! Η ζωή ερχόταν βόλτα δύσκολα.





Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ



Μια μέρα του καλοκαιριού, το 1959 ο Γρηγόρης ο Μπιθικώτσης, που αγαπούσε πολύ το Μάρκο, του έφερε το καλό νέο. Η Κολούμπια θα έβγαζε όλα τα τραγούδια του τραγουδισμένα με τη φωνή του Γρηγόρη. Νέα αλλά και παλιά του τραγούδια ερμηνευμένα από το Γρηγόρη Μπιθικώτση έφεραν το Μάρκο στο προσκήνιο. Στις 19/5/1960 η δεύτερη δισκογραφική καριέρα του Μάρκου είχε ξεκινήσει. Μετά τη μεγάλη επιτυχία στη δισκογραφία, δίνεται η δυνατότητα στο Μάρκο να ξαναδουλέψει στα λαϊκά πάλκα, αλλά και να δώσει συναυλίες σε πρωτόγνωρους για τους ρεμπέτες χώρους. Το 1966 κάνει την εμφάνισή του σε μπουάτ στην Πλάκα, ενώ ακολουθεί η συναυλία στο θέατρο «Κεντρικόν» το χειμώνα της ίδιας χρονιάς και στη συνέχεια πολλές εμφανίσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Όλοι οι παραγωγοί των δισκογραφικών εταιρειών, που είχαν παραμερίσει το Μάρκο, συνωστίζονταν τώρα στην πόρτα του και τού ζητούσαν να ηχογραφήσει όποιο τραγούδι θέλει αυτός. Ο Μάρκος είχε πάρει την «εκδίκησή» του.

Οι πολλές αρρώστιες είχαν αρχίσει να λυγίζουν το γίγαντα από καιρό. Στις 8 Φλεβάρη του 1972, ο Μάρκος πέρασε στην ιστορία, αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη:

Το μπουζούκι, έγινε λαϊκό όργανο, και καταξιώθηκε ως τέτοιο, αυτόν χάρις σ'αυτόν.

Η λαϊκή ορχήστρα με κυρίαρχα τα μπουζούκια, που πρώτος εισήγαγε, ήταν πλέον θεσμός (ακόμα και σήμερα λέμε «πάμε στα μπουζούκια»).



Ο ίδιος, πέθανε αποθεωμένος, θρύλος του λαϊκού τραγουδιού, και αιώνιος πατριάρχης.
ΠΗΓΗ: http://www.musicheaven.gr / ... / modules.php? ...







Αφιέρωμα στην ιστορία του ρεμπέτικου (Στ’ μέρος) Η “Τετράς του Πειραιώς”, η ξακουστή

Η θρυλική Tετράς του Πειραιώς” ήταν η πρώτη κομπανία με μπουζούκια, η πρώτη ρεμπέτικη κομπανία, που έθεσε τις βάσεις για τη μετέπειτα λαϊκή ορχήστρα. Αποτελούνταν από τους Μάρκο Βαμβακάρη (μπουζούκι), Γιώργο Τσωρό ή Μπάτη (μπαγλαμάς), Ανέστο Δελιά (μπουζούκι) και Στράτο Παγιουμτζή (τραγούδι, τζουράς). Οι τέσσερεις γνωρίστηκαν στον Πειραιά, με μεσολάβηση του Μπάτη το 1932 και εμφανίζονταν στα πειραιώτικα πάλκα μέχρι τον πόλεμο.
 
 Το καλοκαίρι του 1934, στη μάντρα του Σαραντόπουλου, μαγαζί στη Δραπετσώνα, έπαιζε μια μεγαλειώδης Σμυρναίικη κομπανία, με τους Σπύρο Περιστέρη, Κώστα Νούρο, Στελλάκη Περπινιάδη, Γιώργο Κάβουρα κι άλλους μεγάλους μουσικούς. Κάποια βραδιά, οι Σμυρνιοί μαέστροι κάλεσαν την τετράδα να συμπληρώσει το μουσικό τους πρόγραμμα. Αυτή ήταν και η πρώτη επίσημη εμφάνιση της τετράδας. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πρωτόγνωρη. Μετά από μόλις μια βδομάδα συμβίωσης, οι μπουζουκομπαγλαμάδες επικρατούν απόλυτα, εκτοπίζοντας τους σαντουρόβιολια.
Η τετράδα συνεχίζει τις εμφανίσεις στου Σαραντόπουλου για άλλους έξι μήνες, με ανεπανάληπτη επιτυχία. Κόσμος συρρέει από Αθήνα και επαρχία να ακούσει τα τραγούδια του Βαμβακάρη και της υπόλοιπης παρέας, ορισμένα από τα οποία ήδη κυκλοφορούν σε δίσκους με μεγάλη εμπορικότητα. Το ρεμπέτικο, είχε κυριαρχήσει, συμβολικά και ουσιαστικά: το λαϊκό τραγούδι από τότε και στο εξής, παιζόνταν με μπουζούκι.
Με την τετράδα, από το 1935, συνεργάζεται και ο Κωνσταντινουπολίτης μαέστρος Κώστας Σκαρβέλης, παίζοντας κιθάρα και η τραγουδίστρια Σοφία Καρίβαλη, αδελφή της Ρίτας Αμπατζή, οι οποίοι έχουν και συμμετοχή στις ξεχωριστές ηχογραφήσεις της Τετράδας. Δυστυχώς δεν έχουμε ηχογραφήσεις στις οποίες συμμετέχει ολόκληρη η Τετράδα, λόγω του ότι οι τέσσερεις, πλην Παγιουμτζή, δεσμεύονταν από συμβόλαια αποκλειστικότητας διαφορετικών εταιρειών.
Στο προηγούμενο τεύχος, πραγματοποιήσαμε ένα εκτενές αφιέρωμα στη σημαντικότερη ίσως μορφή της Τετράδας, το Μάρκο Βαμβακάρη. Στο φύλλο αυτό, θα σταθούμε στην παρουσίαση της ζωής και του έργου των τριών ακόμα εκπροσώπων της “Πειραιώτικης παρέας”.
 
Γιώργος Τσωρός ή Μπάτης
(Μέθανα 1885 – Πειραιάς 1967)
Από τις πιο έντονες προσωπικότητες του ρεμπέτικου. Ετοιμόλογος και πλακατζής, πάντα ντυμένος στην πένα με την τελευταία λέξη της μόδας, χρησιμοποιώντας καθαρευουσιάνικες και ξενικές εκφράσεις, χλευάζοντας την αισθητική της “υψηλής” κοινωνίας. Έπαιζε μπαγλαμά και μπουζούκι και ήταν βαθύς γνώστης της προφορικής μάγκικης παράδοσης του Πειραιά, κάτι που φαίνεται έντονα στο έργο του και το παίξιμό του.
Από το 1893, περίπου, η οικογένειά του εγκαθίσταται στον Πειραιά. Αρχικά ζούσε ως γυρολόγος, μικροπωλητής, παλαιοπώλης κ.ά. Έμαθε μπαγλαμαδάκι στις φυλακές του στρατού, όπου υπηρέτησε από το 1908 έως το 1920. Μετά το 1915 έπαιζε μπαγλαμά σε διάφορα καφενεία του Πειραιά, ενώ το 1925 άνοιξε χοροδιδασκαλείο στη Δραπετσώνα όπου δίδασκε μπουζούκι. Από τις αρχές τις δεκαετίας του 1930 διατηρούσε διάφορους καφενέδες στα στενά του Καραϊσκάκη. Τα καφενεία του γεμάτα κρεμασμένα μπουζούκια, κιθάρες και μπαγλαμάδες, ήταν τόπος συνάντησης της “μάγκας” του Πειραιά και μουσικά “στέκια” της εποχής.
Το γεγονός ότι ήταν “της πιάτσας”, τον κατέστησε συνδετικό κρίκο της τετράδας. Ήταν ο “αυτουργός” πίσω από τη δημιουργία της κομπανίας καθώς και της καθαρευουσιάνικης επωνυμίας της. Ήταν επίσης αυτός που έσμιξε τους τέσσερεις, το 1932. Γνωρίζοντας τους μαγαζάτορες του Πειραιά και τους Σμυρνιούς μαέστρους, κατάφερε να ανεβάσει την τετράδα στα πάλκα το 1934. Με τις γνωριμίες του με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των εταιρειών, υπήρξε κι ένας απ’ τους βασικούς μεσάζοντες στην είσοδο της τετράδας στην δισκογραφία. Μαζί με το Σπύρο Περιστέρη, παρακίνησε το Βαμβακάρη να ηχογραφήσει τα τραγούδια του, ενώ ο ίδιος ο Μπάτης μπήκε στη δισκογραφία λίγο πριν τον Βαμβακάρη, το 1932, με τα τραγούδια “Μπάτης ο δερβίσης” και “Σου ‘χει λάχει”.
Όπως και μια σειρά από προπολεμικούς συνθέτες, συγκρουόμενος με τη Μεταξική λογοκρισία σταματάει κάθε ηχογράφηση το 1937. Με το τέλος της δισκογραφικής του πορείας είχε “χτυπήσει” στο όνομά του δεκαέξι τραγούδια, μάγκικα, εργατικά, αναφερόμενα σε επαγγέλματα. Μεταξύ αυτών, το 1934, γράφει το “Θερμαστή”, ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια της εργατιάς που γράφτηκαν ποτέ. Από τον πόλεμο μέχρι και το τέλος της ζωής του παίζει σε ταβέρνες βγάζοντας πιατάκι για να ζήσει. Το 1947 γράφει ακόμη ένα τραγούδι, την “Αρχόντισσα”, όμως η παρακμή είχε ήδη παρέλθει πριν από τον πόλεμο. Πέθανε στον Πειραιά το 1967. Θάφτηκε με το καβουράκι του κι αγκαλιά με το μπαγλαμαδάκι του.
Από τα τραγούδια του Μπάτη αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το μάγκικο τραγούδι της προδισκογραφικής εποχής. Πέρα από το ιδιαίτερο παίξιμο του μπαγλαμά, σε αυτά βρίσκουμε χαρακτηριστικά όπως χρήση και συρραφή αδέσποτων μελωδιών, αδέσποτων μάγκικων στίχων, αλλά και στίχων από τη δημοτική παράδοση. Δικαίως αποκαλούνταν “δάσκαλος”, για την τεράστια προσφορά του.
Τραγούδια του: “Μπάτης ο δερβίσης”, “Σου ‘χει λάχει”, “Η Ατσιγγάνα”, “Ζεϊμπεκάνο Σπανιόλο”, “Μάγκες καραβοτσακισμένοι”, “Ο θερμαστής”, “Καμηλιέρικο”, “Γυφτοπούλα”, κ.ά.
 
Στράτος Παγιουμτζής
(Αϊβαλί 1904 – Νέα Υόρκη 1971)
Ο Στράτος Παγιουμτζής ήταν ο σημαντικότερος τραγουδιστής του πειραιώτικου ρεμπέτικου, ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές του λαϊκού μας τραγουδιού. Οι πολλές εκατοντάδες συμμετοχών του στη δισκογραφία, ξεπερνούν κάθε άλλου λαϊκού τραγουδιστή μέχρι σήμερα. Φωνή με τεράστιες δυνατότητες, τεράστια γκάμα και μοναδική ικανότητα στην ερμηνεία του αμανέ.
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘10 φτάνει με την οικογένειά του στον Πειραιά και μπαίνει από μικρή ηλικία στη βιοπάλη. Δουλεύει στο λιμάνι ως ψαράς, βαρκάρης κ.λπ. Το 1933 κάνει την παρθενική του εμφάνιση στη δισκογραφία με τα τραγούδια του Μπάτη “Ζεϊμπεκάνο Σπανιόλο” και “Μάγκες Καραβοτσακισμένοι”, μιμούμενος, μάλιστα, τη φωνή του Μπάτη, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να τραγουδήσει. Από το 1934 ερμηνεύει τραγούδια του Δελιά, κι από το 1935 μπαίνει στην δισκογραφία του Βαμβακάρη, ο οποίος μέχρι τότε ερμήνευε μόνος του τα τραγούδια του. Από το 1934 ήταν ο αποκλειστικός τραγουδιστής της τετράδας στο πάλκο.
Μέχρι το 1940 έχει τραγουδήσει όλους τους σημαντικούς συνθέτες, Σμυρνιούς και Πειραιωτες: Πάνο Τούντα, Βαγγέλη Παπάζογλου, Κώστα Σκαρβέλη μα και Δημήτρη Γκόγκο, Μανώλη Χιώτη και Βασίλη Τσιτσάνη. Μάλιστα, τραγουδάει κάτι λιγότερο από το μισό της προπολεμικής δισκογραφίας του Τσιτσάνη, περίπου σαράντα τραγούδια μέσα σε τέσσερα χρόνια! Μεταπολεμικά τραγουδάει συνθέσεις των Μανώλη Χιώτη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Γιώργο Μητσάκη, Απόστολο Καλδάρα κ.ά., ενώ συνεχίζει την συνεργασία με τον Τσιτσάνη μέχρι τις αρχές του 1950.
Όντας δύσκολος και ασυμβίβαστος χαρακτήρας, ήταν πάντα το μαύρο πρόβατο των εταιρειών. Δεν υποτασσόταν στους όρους που προσπαθούσαν να του επιβάλλουν κι έτσι στα μέσα της δεκαετίας του 1950 περιθωριοποιείται εντελώς από τη δισκογραφία, μαζί με μια σειρά από παλιούς συνθέτες του ρεμπέτικου, όπως τους Βαμβακάρη, Χατζηχρήστο κ.ά.
Με αφορμή τη “δεύτερη καριέρα” του Βαμβακάρη το 1960, ο στενός φίλος του Παγιουμτζή, Γιώργος Ζαμπέτας, ο οποίος εκείνο τον καιρό “έλυνε κι έδενε”, επιβάλλεται στις εταιρείες και τον επαναφέρει στη δισκογραφία. Με την επίμονη παρέμβαση του Ζαμπέτα, επανεκτελεί μια σειρά από προπολεμικά ρεμπέτικα, καθώς και τραγούδια των Ζαμπέτα, ΆκηΠάνου κ.ά. Τραγουδάει μέχρι και αμανέ (“Το μινόρε του Στράτου”), πράγμα αδιανόητο για τη μεταπολεμική δισκογραφία!
Ο Παγιουμτζής δεν ήταν συνθέτης, ωστόσο έχει λίγα τραγούδια στο όνομά του. Αυτά ήταν “δώρα” από άλλους συνθέτες, πρακτική μάλλον συνηθισμένη στα “νταλαβέρια” των μουσικών της εποχής.
Οι μεγάλοι λαϊκοί δημιουργοί τον χαρακτήριζαν ως το μεγαλύτερο τραγουδιστή της κλασσικής εποχής του ρεμπέτικου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στο «λαιμό του είχε φωλιές από αηδόνια».
Το 1971 ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη, εκπληρώνοντας ένα όνειρο ζωής, για να τραγουδήσει στα λαϊκά κέντρα της ομογένειας. Μετά από δύο μήνες ιδιαίτερα φορτισμένων εμφανίσεων στο περίφημο μαγαζί “Σπηλιά”, αφήνει την τελευταία του πνοή πάνω στο πάλκο, έχοντας γνωρίσει την αποθέωση. Για την επιστροφή της σωρού του έγινε έρανος από συναδέλφους και φίλους, ενώ τα έξοδα της κηδείας του τα κάλυψε ο Ζαμπέτας.
 
Αναστάσης Δέλιος ή Ανέστος Δελιάς
(Σμύρνη 1912 – Αθήνα 1944)
Διάττοντας αστέρας της λαϊκής μας μουσικής. Παρά τη σύντομη πορεία του, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες και μπουζουξήδες της πειραιώτικης σχολής του ρεμπέτικου. Καταγόταν από οικογένεια μουσικών. Ο παππούς, o θείος και ο πατέρας του, ήταν ξακουστοί μουσικοί της Σμύρνης. Με την προσφυγιά του 1922 έρχεται στον Πειραιά με την οικογένειά του. Αμέσως αρχίζει το μεροκάματο για να συντηρήσει την οικογένεια, μιας και ο πατέρας του είχε σκοτωθεί στη Μικρασιατική καταστροφή. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920 είναι πλέον φτασμένος κιθαρίστας και παίζει σε διάφορα ταβερνάκια.
Το 1932 γνωρίζεται με την υπόλοιπη τετράδα, οπότε και ο Βαμβακάρης τον παροτρύνει να μάθει μπουζούκι. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται τρανός δεξιοτέχνης κι από τότε αφήνει την κιθάρα. Το παίξιμο του Δελιά ήταν ιδιαίτερα γλυκό. Χαρακτηριζόταν από το μάγκικο, πειραιώτικο ύφος, αλλά ταυτόχρονα ήταν πολύ πιο περίτεχνο σε σχέση με σύγχρονούς του “Πειραιώτες”, Βαμβακάρη, Κηρομύτη, Ζουριδάκη κ.ά. Αυτό αντανακλούσε τα ακούσματά του από το πλούσιο, μουσικά, περιβάλλον του στη Σμύρνη.
Ο Δελιάς ήταν σεμνός και συνεσταλμένος χαρακτήρας, κι όντας νεότερος, αγαπήθηκε αμέσως από όλη την Πειραιώτικη παρέα, ωστόσο σύντομα περιθωριοποιήθηκε από την υπόλοιπη τετράδα, λόγω της τοξικομανίας του, η οποία σύντομα τον οδήγησε στο θάνατο κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η δισκογραφική του πορεία ξεκινάει το 1935 και διαρκεί μόλις δύο χρόνια, λόγω της σύγκρουσής του με τη Μεταξική λογοκρισία. Στο διάστημα αυτό γράφει αρκετά τραγούδια, ενώ στο όνομά του υπάρχουν μόλις 10. Κάθε ένα από τα λίγα τραγούδια που μας άφησε ο Δελιάς είναι ένα διαμάντι του ρεμπέτικου: “Χαρέμι στο χαμάμ”, “Το σακκάκι”, “Ο Νίκος ο Τρελλάκιας”, “Ουσάκ μανές”, “Τον άντρα σου και μένα”, κ.ά .
Ο Δελιάς, αναμφισβήτητα, είχε πάρα πολλά να προσφέρει ακόμα στο μπουζούκι, στο λαϊκό τραγούδι συνολικά. Μεγάλοι μεταγενέστεροι δημιουργοί, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, επηρεάστηκαν από το γλυκό του παίξιμο και τις μοναδικές συνθέσεις του.
 
Πάνος Καραγιώργος
 
 
 
 
Ενδεικτική βιβλιογραφία:
 
Γεωργιάδης Νέαρχος. Ρεμπέτικο και πολιτική. Σύγχρονη Εποχή
Γεωργιάδης Νέαρχος. Ο Ακρίτας που έγινε Ρεμπέτης. Σύγχρονη Εποχή
Γεωργιάδης Νέαρχος. Από το Βυζάντιο στον Μάρκο Βαμβακάρη.  Σύγχρονη Εποχή
Γεωργιάδης Νέαρχος. Ο Μάρκος όπως τον γνώρισα. Σύγχρονη Εποχή
Στράτος Παγιουμτζής: ο τραγουδιστής του ρεμπέτικου. άρθρο του Aρη Νικολαΐδη. Ριζοσπάστης 4/01/2004
Σχορέλης Τάσος. Ρεμπέτικη ανθολογία. Πλέθρον
Μάρκος Βαμβακάρης: Αυτοβιογραφία. Επιμέλεια: Αγγελική Βέλλου-Κάιλ, Παπαζήσης
















































































































ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟ ΣΕ ΕΠΤΑ ΜΕΡΗ



































ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΑΡΚΟΥ COLUMBIA 78στρ
ΕΦΟΥΜΕΡΝΑΜ' ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 326 W G 511 11/32
ΤΑΞΙΜ ΣΕΡΦ Μ. Βαμβακάρη Οργανικό -Μπουζ. Μάρκος D G 326 W G 512 11/32
ΜΑΣΤΟΥΡΑΣ ( Ο ) Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 473 W G 698 1934
ΜΟΡΤΙΣΣΑ ΧΑΣΙΚΛΟΥ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 473 W G 599 1934
ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΝΑΤΙ ΣΟΥ ΜΩΡΗ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 499 W G 804 1934
ΜΑΝΕΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΟΣ Είναι πικρός ο θάνατος Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 499 W G 805 1934
ΚΛΩΣΤΗΡΟΥ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 2062 W G 880 1934
ΤΑ ΜΑΓΕΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 2062 C G 879 06/34
ΣΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΜΕ ΒΑΛΑΝΕ ( Δ. Καρανόπουλου ) Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 2063 W G 882 1934
ΧΑΣΑΠΗΣ ( Ο ) Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 2063 C G 881 1934
ΚΛΩΣΤΗΡΟΥ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 2115 W G 880 1934
ΣΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΜΕ ΒΑΛΑΝΕ ( Δ. Καρανόπουλου ) Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 2115 W G 882 1934
ΑΛΑΝΙΑΡΗΣ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 6049 C G 1054 11/34
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΜΗΧΑΝΗ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 6049 C G 1053 11/34
ΠΛΗΜΜΥΡΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Μαρίτσα Πανδρά D G 6057 C G 1102 12/34
ΣΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΚΑΣ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Άννα Παγανά - Μαρίτσα Πανδρά D G 6057 C G 1105 1935
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΖΗΛΕΥΕΙ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 6148 C G 1282 1935
ΙΣΟΒΙΤΗΣ ( Ο ) Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος D G 6148 C G 1281 1935
ΓΙΑΤΙ ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΜΟΥ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη - Παγιουμτζή Στράτος - Στελλάκης D G 6343 C G 1669 12/37
ΜΕ ΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΟΥ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη - Παγιουμτζή Στράτος - Στελλάκης D G 6343 C G 1668 12/37
ΑΠΕΛΠΙΣΤΗΚΑ Μ. Βαμβακάρη Γρ. Μπιθικώτσης D G 7573 C G 4145 1960
ΚΑΒΟΥΡΑΣ ( Ο ) Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Γρ. Μπιθικώτσης D G 7573 C G 4146 1960
Σ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΚΑΚΟ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Γρ. Μπιθικώτσης D G 7592 C G 4203 1960
ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Γρ. Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Γρ. Μπιθικώτσης D G 7592 C G 4202 1960

ODEON 78 στρ
ΔΕΡΒΙΣΗΣ Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1674 G O 1878 1933
ΧΑΡΜΑΝΗΣ Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1674 G O 1877 1933
ΚΟΡΟΪΔΟ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1851 G O 2243 1935
Μ' ΕΚΑΨΕΣ ΤΣΑΧΠΙΝΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1851 G O 2242 1935
ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ( Ο ) Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1887 G O 2307 1935
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΩ ΕΝΑ ΤΖΑΜΙ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1887 G O 2308 1935
ΑΛΑΝΙΑΡΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1904 G O 2384 1936
ΞΑΝΑΡΘΕΣ ΒΑΣΙΛΙΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1904 G O 2386 1935
ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΝΕ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1918 G O 2403 1936
ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΝΕΙ ΣΑΡΜΑΚΟ ( Ο ) Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1918 G O 2402 1936
ΔΙΑΖΥΓΙΟ ( ΤΟ ) Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1947 G O 2475 1936
ΣΚΥΛΑ Μ' ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΛΙΩΝΩ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1947 G O 2474 1936
ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1959 G O 2507 1936
ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΥΡΑ ΦΡΥΔΙΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Κ. Ρούκουνας G A 1959 G O 2509 1936
ΓΕΡΑΣΕΣ ΚΑΙ ΠΙΑ ΔΕΝ Σ' ΑΓΑΠΩ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Στράτος G A 1979 G O 2568 1936
ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΩ ΜΑΝΑ ΜΟΥ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Σοφία Καρίβαλη - Μάρκος G A 1985 G O 2584 20/11/1936
ΓΡΟΥΣΟΥΖΗΣ ( Ο ) Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1987 G O 2592 1936
ΜΑΝΑ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΩΣΑΝΕ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 1987 G O 2593 1936
ΜΑΡΚΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ( Ο ) Ζεϊμπέκικο Σπ. Περιστέρη Μάρκος - Σοφία Καρίβαλη G A 7005 G O 2638 1937
ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΝΩ Χασάπικο Β. Τσιτσάνη Μάρκος - Σοφία Καρίβαλη G A 7005 G O 2639 1937
ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 7023 G O 2687 1937
ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Κορίνα Θεσσαλονικιά G A 7023 G O 2686 1937
ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΜΟΥ ΔΙΠΛΟΧΟΡΔΟ Ζεϊμπέκικο Σπ. Περιστέρη Μάρκος - Στράτος G A 7029 1937
Μ' ΕΜΠΛΕΞΕΣ ΒΡΕ ΠΟΝΗΡΗ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Στράτος - Μάρκος G A 7029 G O 2709 1937
ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΑΛΑΜΑ Ζεϊμπέκικο Σπ. Περιστέρη - Μ. Μάτσα Μάρκος G A 7041 1937
ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΗΚΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 7041 G O 2747 1937
ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ ΠΟΥ ΠΛΕΝΕΣΑΙ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Έλλη Πετρίδου G A 7052 G O 2773 1937
ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΥΠΟΦΕΡΩ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη - ( Περιστέρη ) Μάρκος - Έλλη Πετρίδου G A 7067 G O 2828 1937
ΘΑ 'ΡΘΩ ΝΑ ΣΕ ΞΥΠΝΗΣΩ Αργό Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη - ( Κ. Μακρή ) Μάρκος - Έλλη Πετρίδου G A 7067 G O 2827 1937
ΝΟΣΤΙΜΟ ΤΡΕΛΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 7086 G O 2886 04/38
ΜΙΑ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη - Παγιουμτζή Μάρκος - Στράτος G A 7086 G O 2885 04/38
ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΠΙΚΡΑΜΕΝΗ Χασάπικο Ι. Δραγάτση Μάρκος - Στράτος G A 7108 1938
ΣΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Χασάπικο Μάρκου Ι. Δραγάτση - Παγιουμτζή Μάρκος - Στράτος G A 7108 G O 2942 1938
ΠΑΨΕ ΝΑ ΜΕ ΤΥΡΑΝΝΑΣ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Σοφία Καρίβαλη G A 7116 G O 2975 1938
ΤΑ ΜΠΛΕ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΟΥ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Σοφία Καρίβαλη G A 7116 G O 2976 1938
ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΑ 'ΧΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη ( Α. Πακγαλάκη ) Μάρκος G A 7150 G O 3129 1938
ΝΟΣΤΙΜΗ ΜΑΥΡΟΜΑΤΟΥ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - ( Στελλάκης ) G A 7150 G O 3132 1938
ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΧΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 7159 G O 3148 1938
ΜΗ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑΤΩΝΕΙΣ Γρ. Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Οργανικό G A 7159 G O 3149 1938
ΛΙΩΝΩ ΜΥΣΤΙΚΑ Γρ. Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 7171 G O 3196 1938
ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΔΕΝ Σ' ΑΓΑΠΩ Γρ. Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη ( Περιστέρη ) Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7171 G O 3195 1938
ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΞΑΝΘΙΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 7183 G O 3220 1938
ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΗΓΑΙΝΑ Ζεϊμπέκικο Σπ. Περιστέρη - Μ. Μάτσα Μάρκος G A 7183 1938
ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ Γρ. Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 7192 G O 3242 1938
ΡΙΞΕ ΤΣΙΓΓΑΝΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ Ζεϊμπεκικο Μ. Βαμβακάρη - Γ. Φωτίδα Μάρκος G A 7192 G O 3241 1938
ΞΑΝΘΙΑ ΤΡΕΛΗ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Στράτος - Μάρκος ? G A 7193 G O 3243 1938
ΑΝΤΩΝΗΣ Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ ( Ο ) Σπ. Περιστέρη - Π. Οικονόμου Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7213 G O 3312 1939
ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΠΑΡΑΤΑΤΗ Ζεϊμπέκικο Σπ. Περιστέρη - Μ. Μάτσα Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7213 1939
Η ΚΑΡΜΕΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Χασάπικο Σπ. Περιστέρη - Π. Οικονόμου Μάρκος - Στράτος G A 7230 G O 3364 1939
ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΜΕΡΑΚΙ Ελ. Μωραϊτη Σπ. Περιστέρη - Μ. Μάτσα Στράτος - Μάρκος G A 7230 1939
ΜΕ ΣΚΛΑΒΩΣΕ Η ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ Γρ. Ασίκη Μάρκος G A 7238 1939
ΨΗΛΑ ΤΗ ΧΤΙΖΕΙΣ ΤΗ ΦΩΛΙΑ Ζεϊμπέκικο Αντ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 7238 G O 3391 1939
ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ Χασάπικο Σπ. Περιστέρη Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7247 G O 3418 1939
ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΩ Χασάπικο Σπ. Περιστέρη Απ. Χατζηχρήστος - Μάρκος - Ι. Παπα/νου G A 7247 G O 3417 1939
ΑΓΥΜΝΑΣΤΟΣ ( Ο ) Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη - Γ. Φωτίδα Μάρκος G A 7256 G O 3445 1939
ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΚΑΝΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη - Αργ. Αντιβάχη Μάρκος G A 7256 G O 3446 1939
ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ Γ. Ευαγγέλου Απ. Χατζηχρήστος - Μάρκος G A 7257 1939
ΕΝΑ ΛΑΧΕΙΟ ΖΗΤΑΓΑ Χασάπικο Σπ. Περιστέρη - Μ. Μάτσα Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7267 1939
ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΜΟΥ Ζεϊμπέκικο Σπ. Περιστέρη Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7267 1939
ΚΑΤΩ ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη - Μ. Μάτσα Μάρκος G A 7273 G O 3504 1940
ΚΟΥΛΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΡΙΑΝΗ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7273 G O 3505 1939
ΜΗ ΜΟΥ ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΕ Σπ. Περιστέρη Απ.Χατζηχρήστος-Μάρκος-Κουρνάζος G A 7276 1940
ΘΑ ΣΕ ΚΛΕΨΩ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΩ Αργιλαμάς 9/8 Κ. Σκαρβέλη Απ. Χατζηχρήστος - Μάρκος G A 7285 G O 3521 1940
ΑΝ ΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Χασάπικο Σπ. Ολανδέζου - Κοφινιώτη Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7286 G O 3522 1940
ΜΑΡΟΚΟ Ι. Διαμαντόπουλου Γ. Πετροπουλέα Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7286 G O 3522 1940
ΕΙΣΑΙ ΑΦΡΑΤΗ ΣΑ ΦΡΑΤΖΟΛΑ Γρ. Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη ( Α. Ρόκου ) Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7294 G O 3557 1940
ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ( ΤΟ ) Ζεϊμπέκικο Σπ. Περιστέρη - Πετροπουλέα Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7294 1940
ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΞΕΓΡΑΨΕ Χασάπικο Σπ. Περιστέρη - Μ. Μάτσα Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7313 1940
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙΤΟ Χασάπικο Σπ. Περιστέρη - Μ. Μάτσα Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7313 G O 3601 1940
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΦΑΝΤΑΡΑΚΙΑ ΜΑΣ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7316 G O 3605 1940
ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη - Γ. Φωτίδα Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7316 G O 3606 1940
ΜΑΝΑΒΙΣΣΑ ΚΑΙ ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙ Campagnola Σπ. Περιστέρη-Eldo Di Lazzaro Μάρκος - Στράτος G A 7320 1940
ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟΝΟ Ζεϊμπέκικο Σπ. Περιστέρη Στράτος - Μάρκος G A 7320 1940
ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ Ο ΨΑΡΑΣ ( Ο ) Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη ( Α. Ρόκου ) Μάρκος - Σοφία Καρίβαλη G A 7321 G O 3587 1940
ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ Ζεϊμπέκικο Β. Μαυροφρύδη - Β. Ταμβάκη Στράτος - Μάρκος G A 7321 1940
ΦΑΝΤΑΖΕΣ ΣΑΝ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΑ Ζεϊμπέκικο Β. Τσιτσάνη Μάρκος - Τσιτσάνης G A 7322 G O 3588 1940
ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΙΑ ( ΤΑ ) Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη (Α. Ρόκου)- Παγιουμτζή Στράτος - Μάρκος G A 7323 1940
ΕΧΕΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΑΦΡΑΤΕΣ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Έλλη Πετρίδου G A 7325 G O 2772 1940
Μ' ΕΜΠΛΕΞΕΣ ΒΡΕ ΠΟΝΗΡΗ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη - Παγιουμτζή Στράτος - Μάρκος G A 7325 G O 1940
ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Ρόζα Εσκενάζη G A 7336 G O 3621 21/06/1946
ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Ρόζα Εσκενάζη G A 7336 G O 3622 24/06/1946
ΜΕ ΠΟΛΕΜΑΣ ΜΠΑΜΠΕΣΙΚΑ Ζεϊμπέκικο Σπ. Περιστέρη - Γ. Δερέμπεη Απ. Χατζηχρήστος - Μάρκος G A 7343 1946
ΒΑΡΚΑ ΓΙΑΛΟ Β. Τσιτσάνη Ι. Παπαϊωάννου - Μάρκος - Μοσχονάς G A 7343 G O 3647 1946
ΚΑΤΣΕ Ν' ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΜΙΑ ΠΕΝΙΑ Β. Τσιτσάνη Πρ. Τσαουσάκης - Μάρκος - Τσιτσάνης G A 7351 G O 3666 1946
ΒΡΑΣΕ ΤΗ ΡΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΥΙΝΓΚ Χασάπικο Β. Τσιτσάνη - Γ. Φωτίδα Πρ. Τσαουσάκης - Τσιτσάνης - Μάρκος G A 7354 G O 3673 1946
ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΑ ΜΕΡΑΚΙΑ Ζεϊμπέκικο Κ. Καπλάνη - Β. Ταμβάκη Απ.Χατζηχρήστος - Σταμούλης - Μάρκος G A 7369 G O 3725 1947
ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ Αργό Χασάπικο Σπ. Περιστέρη - Μορφέτα Απ.Χατζηχρήστος - Σταμούλης - Μάρκος G A 7369 1947
ΜΑΤΣΑΚΙΑ ΠΕΝΤΟΧΙΛΙΑΡΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7374 G O 3722 27/01/1947
ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7374 G O 3721 1947
ΜΑΡΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΑΡΕΜΙ [ ΜΑΡΙΤΣΑ ] Β. Τσιτσάνη Απ.Χατζηχρήστος-Σταμούλης-Μάρκος G A 7375 1947
ΜΟΡΤΙΣΣΑ Χασαποσέρβικο Β. Τσιτσάνη Μάρκος - Τσιτσάνης G A 7391 1947
ΜΑΓΚΙΩΡΑ Ζεϊμπέκικο Β. Τσιτσάνη Μάρκος - Τσιτσάνης - Τατασόπουλος G A 7391 01/03/1947
ΤΡΕΞΕ ΜΑΓΚΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ Ζεϊμπέκικο Β. Τσιτσάνη Στ. Χασκήλ - Μάρκος - Τσιτσάνης G A 7399 G O 3816 1947
ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΓΛΕΝΤΙ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΙΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 7400 G O 3815 1947
ΜΕΣ ΤΗ ΧΑΣΑΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Στ. Χασκήλ G A 7400 G O 3814 1947
ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ( ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΦΙΛΟ ) Β. Τσιτσάνη Στ. Χασκήλ - Μάρκος - Ι. Σταμούλης G A 7418 G O 3893 1947
ΑΠ' ΟΣΕΣ ΚΙ ΑΝ ΕΓΝΩΡΙΣΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 7424 G O 3887 1948
ΤΕΤΟΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΒΑΣΑΝΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 7424 G O 3886 1948
ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΟΥ Ζεϊμπέκικο Απ. Χατζηχρήστου - Φωτίδα Απ. Χατζηχρήστος - Μάρκος - Καλλέλη G A 7425 1948
ΤΡΑΒΑ ΤΙΜΟΝΙΕΡΗ Χασάπικο ( Γ. Κορολόγου ) Σπ. Περιστέρη - Μ. Μαργαρίτη Ντούο Χάρμα - Μάρκος G A 7437 1948
ΠΑΛΙ ΚΙ ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΤΑ ΠΙΩ Ζεϊμπέκικο Σπ. Περιστέρη Λίτσα Χάρμα - Μάρκος G A 7437 1948
ΘΑΡΘΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΠΟΝΑΣ Ζεϊμπέκικο Απ. Χατζηχρήστου - Γ. Φωτίδα Απ. Χατζηχρήστος - & Ευ - Μάρκος G A 7438 1948
ΚΑΪΞΗΣ Ανατολίτικο Απ. Χατζηχρήστου - Γ. Φωτίδα Απ. Χατζηχρήστος - & Ευ - Μάρκος G A 7438 G O 3941 1948
ΓΛΕΝΤΑ ΜΗΝ ΑΡΓΟΠΟΡΕΙΣ Ζεϊμπέκικο Β. Τσιτσάνη Στ. Χασκήλ - Μάρκος - Σταμούλης G A 7442 1948
ΑΠΟΨΕ ΘΑ 'ΡΘΩ ΝΑ ΣΤΑ ΨΑΛΩ ( Ιακωβίδη ) Σπ. Περιστέρη - Μ. Μαργαρίτη Στράτος - Μάρκος - Σταμούλης G A 7445 1948
ΤΡΕΙΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ (Ιακωβίδη - Μαργαρίτη) Σπ. Περιστέρη Μάρκος - Ντούο Χάρμα -Απ.Καλδάρας G A 7446 G O 3976 1948
ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7448 G O 3944 1948
ΜΗ ΜΕ ΠΛΗΓΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΝΩ Γ. Μηττάκη Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Απ. Χατζηχρήστος G A 7448 G O 3943 1948
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΠΛΟΥΤΗ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Στράτος - Μάρκος ? G A 7451 G O 3983 1948
ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Π. Σάμης - Σούλα Καλφοπούλου G A 7451 G O 3995 1948
ΑΠ' ΤΗ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΔΙΩΓΜΕΝΟΣ Ζεϊμπέκικο Β. Τσιτσάνη Μάρκος - Ελένη Λαμπίρη - Τσιτσάνης G A 7475 G O 4050 05/48
ΨΕΥΤΙΚΟΣ ΝΤΟΥΝΙΑΣ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος G A 7490 G O 4083 1948
ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ Χασαποσέρβικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Σούλα Καλφοπούλου G A 7490 G O 4082 1948
ΣΦΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΙΛΩ Ζεϊμπέκικο Σπ. Περιστέρη Ελένη Λαμπίρη - Μάρκος G A 7491 1948
ΘΑ ΤΟ 'ΒΡΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΛΗ Ζεϊμπέκικο Απ. Καλδάρα - Κ. Βίρβου Σ. Καλφοπούλου - Μάρκος - Καλδάρας G A 7494 1948
ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΠΙΑΣΩ ΦΙΛΟ Ζεϊμπέκικο Απ. Καλδάρα Σ. Καλφοπούλου - Μάρκος -Καλδάρας G A 7494 1948
ΚΡΑΣΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙ Ζεϊμπέκικο Β. Τσιτσάνη Μάρκος - Λίτσα Χάρμα G A 7496 1948
ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ ( ΤΑ ) Β. Τσιτσάνη Ντούο Χάρμα - Μάρκος G A 7496 1948
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ Π' ΑΓΑΠΩ Χασαποσέρβικο Β. Τσιτσάνη Στ. Χασκήλ - Μάρκος - Τσιτσάνης G A 7509 G O 4123 1949
ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ( Ο ) Ζεϊμπέκικο Β. Τσιτσάνη Στ. Χασκήλ - Χιώτης - Μάρκος G A 7509 G O 4139 1949
ΠΑΛΙ Θ' ΑΝΤΑΜΩΘΟΥΜΕ Ζεϊμπέκικο Σπ. Περιστέρη - Ε. Μωραΐτη Στ. Χασκήλ - Μάρκος - Χιώτης G A 7511 1949
ΤΟ ΣΒΗΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Ζεϊμπέκικο Γ. Μητσάκη Στ. Χασκήλ - Μάρκος G A 7512 1949
ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ Απ. Χατζηχρήστου Απ. Χατζηχρήστος-Καλφ/λου-Μάρκος G A 7521 1949
ΣΜΗΝΙΤΑΚΙ ( ΤΟ ) Χασάπικο Σπ. Καλφόπουλου ( Β. Ταμβάκη ) Σ. Καλφοπούλου -Στελλάκης - Μάρκος G A 7524 G O 4209 1949
ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΟΥ Η ΜΑΝΑ Ζεϊμπέκικο Β. Καραπατάκη Σ. Καλφοπούλου -Στελλάκης - Μάρκος G A 7524 G O 4208 1950
ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ( Ο ) Ζεϊμπέκικο Γ. Μανισαλή Στ. Χασκήλ - Στελλάκης- Μάρκος G A 7530 1950
ΚΟΡΔΟΝΙ ( ΤΟ ) Π. Σαρίκα Μάρκος - Σ. Καλφοπούλου - Β. Γκίκα G A 7568 G O 1950
Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ Αργ. Βαμβακάρη Σ. Καλφοπούλου - Μάρκος G A 7568 1950
ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΕΡΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Σ. Καλφοπούλου - Μάρκος G A 7634 G O 4515 1951
ΑΡΡΩΣΤΗΣΑ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΜΑΚΡΙΑ ΣΟΥ Μ. Βαμβακάρη Σ. Καλφοπούλου - Μάρκος - Σταμούλης G A 7634 G O 4514 1951
ΠΟΛΛΑ ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Μαίρη Τζανέτ G A 7812 G O 5038 1954
ΣΥΜΦΕΡΟΝ ( ΤΟ ) Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μαίρη Τζανέτ - Μάρκος G A 7812 G O 5039 1954

PARLOPHONE 78 στρ
ΚΑΡΑΝΤΟΥΖΕΝΙ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21654 10 1277 1932
ΑΡΑΠ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ Μ. Βαμβακάρη Οργανικό Β 21654 10 1278 1932
ΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΙΑΝΙ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21710 10 1380 1934
ΤΡΑΓΙΑΣΚΕΣ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21710 10 1399 1934
ΘΕΛΩ ΜΑΣΤΟΥΡΗΣ ΝΑ ΓΕΝΩ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21750 10 1471 1934
ΚΟΛΠΑΤΖΟΥ ( Η ) Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21750 10 1470 1934
ΑΛΑΝΙΑΡΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΠΕΡΑΙΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21844 G O 2384 1935
ΚΑΝΤΟΝΕ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΝΤΟΝΕ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21844 G O 2385 1935
ΜΑΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ( Ο ) Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21869 G O 2505 1936
ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21869 G O 2506 1936
ΣΥΡΟΣ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21875 G O 2536 1936
ΖΗΛΙΑΡΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Κ. Ρούκουνας Β 21875 G O 2535 1936
ΔΩΔΕΚΑ ( ΤΟ ) Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21883 G O 2570 1936
ΚΑΡΑΒΟΤΣΑΚΙΣΜΑΤΑ ( ΤΑ ) Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Στράτος Β 21883 G O 2571 1936
ΗΜΟΥΝΑ ΜΑΓΚΑΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21898 G O 2643 1937
Μ' ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21898 G O 2642 1937
ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΙΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21915 G O 2711 1937
ΤΑΞΙΜ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ Μπουζ. Μάρκος Μ. Βαμβακάρη Οργανικό Κιθ. Περιστέρης Β 21915 G O 2710 1937
ΚΑΤΙΝΑΚΙ Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Έλλη Πετρίδου Β 21938 G O 2850 1938
ΔΕΝ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ ΔΕΝ ΜΕ ΚΟΙΤΑΣ Χασάπικο Σπ. Περιστέρη - Μ. Μάτσα Μάρκος - Έλλη Πετρίδου - Κ. Ρούκουνας Β 21938 G O 1938
ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΕΣ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ Συρτός Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21945 G O 2887 1938
ΠΕΙΣΜΑΤΑΡΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21955 G O 2959 1938
ΤΑ ΖΗΛΙΑΡΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Στράτος - Μάρκος Β 21955 G O 2944 1938
ΤΑ ΖΗΛΙΑΡΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Στράτος - Μάρκος Β 21955 G O 2944 1938
ΚΙ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΦΤΩΧΑΔΑΚΙ Χασάπικο Σπ. Περιστέρη - Μ. Μάτσα Μάρκος Β 21977 1939
ΣΤΟ ΧΟΛΛΥΓΟΥΝΤ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 21977 G O 3131 1939
ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ ΣΟΥ Τ' ΑΡΑΠΙΚΟ Σπ. Περιστέρη- Γ. Καμβύση Ι. Παπαϊωάννου - Μάρκος Β 21980 1939
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΜΑΥΡΟΦΟΡΑ Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Απ. Χατζηχρίστος Β 74010 G O 3315 1940
ΠΟΛΙΤΙΣΣΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Απ. Χατζηχρήστος - Μάρκος Β 74010 G O 3314 1940
ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΧΕΡΙΑ ΠΗΡΑΝΕ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Απ. Χατζηχρίστος Β 74018 G O 3361 1940
ΦΟΡΑΣ ΦΟΥΣΤΑΝΙ ΒΥΣΣΙΝΙ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη - Γ. Φωτίδα Απ. Χατζηχρήστος - Μάρκος Β 74018 G O 3362 1940
ΦΟΡΑΣ ΦΟΥΣΤΑΝΙ ΒΥΣΣΙΝΙ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη - Γ. Φωτίδα Απ. Χατζηχρήστος - Μάρκος Β 74018 G O 3362 1940
ΚΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 74022 G O 3305 1940
ΜΟΥ ΤΟ 'ΠΑΝ ΠΩΣ Μ' ΑΡΝΗΘΗΚΕΣ Ζεϊμπέκικο Σπ. Περιστέρη - Μ. Μάτσα Μάρκος Β 74022 1940
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙΣ ΓΑΜΠΡΟ Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 74026 G O 3406 1940
ΖΗΤΩ ΠΑΝΤΟΥ Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 74026 G O 3405 1940
ΣΙΓΑΝΟΠΑΠΑΔΙΤΣΑ Μ. Βαμβακάρη - Νίκ. Στάθμα Μάρκος - Απ. Χατζηχρίστος Β 74032 G O 3452 1940
ΦΙΝΑ ΤΑ 'ΧΕΙΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Ζεϊμπέκικο Β. Ταμβάκη - Ν. Γούναρη Μάρκος - Απ. Χατζηχρίστος Β 74032 G O 3451 1940
ΑΔΙΚΑ ΜΕ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΝ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη ( Κ. Μακρή ) Μάρκος Β 74035 G O 3467 1940
ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη - Κ. Μακρή Μάρκος - Απ. Χατζηχρίστος Β 74035 G O 3466 1940
ΔΥΟ ΜΕΡΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη - Γ. Φωτίδα Μάρκος Β 74040 G O 3490 1940
ΑΦ' ΟΤΟΥ ΕΓΕΝΝΗΘΗΚΑ Δημ. Καρυδάκη - Γ. Δερέμπεη Μάρκος - Σοφία Καρίβαλη Β 74045 G O 3525 20/10/1940
ΜΕ ΠΛΑΝΕΨΕΣ ΜΠΟΕΜΙΣΑ Μ. Βαμβακάρη ( Α. Ρόκου ) Σοφία Καρίβαλη - Μάρκος Β 74045 G O 3526 20/10/1940
ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΟΣΙΑ ( Η ) Χασάπικο Σπ. Περιστέρη - Μ. Μάτσα Απ. Χατζηχρήστος - Μάρκος Β 74049 1940
ΣΕ ΓΕΛΑΣΑΝΕ Χασάπικο Κ. Σκαρβέλη Στράτος - Μάρκος Β 74054 1940
ΣΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ Χασάπικο Απ. Χατζηχρήστου Μάρκος - Χατζηχρίστος - Σταμούλης Β 74056 G O 3608 1940
ΣΕΡΓΙΑΝΗΣ ( ΜΑΓΚΑΣ ΒΓΗΚΕ ΓΙΑ ΣΕΡΓΙΑΝΙ ) Απ. Καλδάρα - Β. Τσιτσάνη Μάρκος - Τσιτσάνης Β 74064 G O 3627 22/06/1946
ΔΡΟΣΟΥΛΑ Ζεϊμπέκικο Β. Τσιτσάνη Μάρκος - Χατζηχρίστος - Παπαϊωάννου Β 74064 1946
ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠ' ΤΟΥ ΨΕΙΡΗ (μπουκαραν οι μαγκ) Γ. Ροβερτάκη Ι. Παπαίωάννου - Μάρκος - Ροβερτάκης Β 74072 1946
ΜΕΣ ΤΟΝ ΟΝΤΑ ΕΝΟΣ ΠΑΣΑ Ζεϊμπέκικο Σπ. Περιστέρη - Π. Οικονόμου Μάρκος - Πρ. Τσαουσάκης - Τσιτσάνης Β 74073 1946
ΚΙ ΑΝ ΜΕΘΑΩ ΤΑ ΒΡΑΔΑΚΙΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 74074 G O 3642 1946
ΕΛΑ ΕΛΑ Συρτός Γ. Παπασιδέρη - Ι. Παπαϊωάννου - Μ. Βαμβακάρη Ι. Παπαϊωάννου - Μάρκος Β 74074 G O 3643 1946
ΑΔΕΙΑΣΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Απ. Χατζηχρίστος Β 74078 G O 3697 1946
ΞΕΛΟΓΙΑΣΜΕΝΗ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Απ. Χατζηχρίστος Β 74078 G O 3696 1946
ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ ΜΟΥ Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Β 74093 G O 3779 1947
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΑ ΜΟΥ Γρ. Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Στ. Χασκήλ - Τσιτσάνης Β 74093 G O 3778 1947
ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΝΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ Ζεϊμπέκικο Β. Τσιτσάνη - Μπ. Μπακάλη Στ. Χασκήλ - Μάρκος - Τσιτσάνης Β 74100 G O 3796 31/05/1947
ΤΡΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΣΟΥ Χασάπικο Β. Τσιτσάνη Απ. Χατζηχρήστος - Μάρκος - Τσιτσάνη Β 74100 G O 3797 1947
ΟΜΟΡΦΟΠΑΙΔΟ ( ΤΟ ) Ζεϊμπέκικο Β. Τσιτσάνη - Ν. Ρούτσου Σ. Καλφοπούλου - Μάρκος - Τσιτσάνης Β 74136 1948
ΣΑΤΡΑΠΙΣΣΑ Χασάπικο Β. Τσιτσάνη - Κ. Μάνεση Μάρκος -Σ. Καλφοπούλου -Τσιτσάνης Β 74136 1948
ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ Συρτό Απ. Χατζηχρήστου Απ. Χατζηχρήστος - Μάρκος - Καλδάρας Β 74141 1949
ΒΔΟΜΑΔΑ ( Η ) Β. Τσιτσάνη Ελένη Λαμπίρη - Μάρκος Β 74151 1949
ΜΑΓΚΑΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ( Ο ) Χ/Σ Β. Τσιτσάνη Ελένη Λαμπίρη - Μάρκος - Τσιτσάνης Β 74151 1949
Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ Σπ. Περιστέρη - Ε. Μωραΐτη Λίτσα Χάρμα - Μάρκος Β 74158 1949
ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ Ζεϊμπέκικο Χαρ. Βασιλειάδη - Αντ. Βενιέρη Μάρκος - Σ. Καλφοπούλου -Τατασ/λος Β 74159 29/01/1949
ΛΕΒΕΝΤΙΣΣΑ ( Η ) Ι. Τατασόπουλου Σ. Καλφοπούλου - Μάρκος-Καλδάρας Β 74159 1949
ΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ ΤΡΕΜΟΣΒΗΝΕΙ Ζεϊμπέκικο Γρ. Μπιθικώτση - Τσάντα Σ. Καλφοπούλου - Μάρκος - Στελλάκης Β 74173 09/11/1949
ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Σ. Καλφοπούλου -Στελλάκης Β 74174 G O 4159 1949
ΣΚΛΗΡΟΚΑΡΔΗ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Σούλα Καλφοπούλου Β 74174 G O 4160 1949
ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΠΟΥ Σ' ΑΓΑΠΩ Ζεϊμπέκικο Απ. Καλδάρα ( Σπ. Περιστέρη ) Σ. Καλφοπούλου - Μάρκος - Στελλάκης Β 74183 1949
ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν' ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ Ζεϊμπέκικο Απ. Καλδάρα ( Σπ. Περιστέρη ) Σ. Καλφοπούλου -Μάρκος- Στελλάκης Β 74183 1949
ΚΑΠΟΙΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΦΕΓΓΑΡΙ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Σούλα Καλφοπούλου Β 74186 G O 4249 1949
ΣΑΝ ΜΕ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΣΦΥΡΙΞΩ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Σούλα Καλφοπούλου Β 74186 G O 4250 1949
ΣΕ ΓΕΛΑΣΑΝΕ Χασάπικο Κ. Σκαρβέλη Στράτος - Μάρκος Β 74371 1955
ΤΑΞΙΜ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ Μπουζ. Μάρκος Μ. Βαμβακάρη Οργανικό Β 74371 1956

HMV 78 στρ
ΜΑΡΚΟΣ Ο ΣΥΡΙΑΝΟΣ (Όπου μπαίνω με κυτ..) Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Α Ο 2065 Οτ 1350 11/33
ΟΤΑΝ ΠΛΥΝΩ ΤΟΥΜΠΕΚΑΚΙ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Α Ο 2065 Οτ 1351 11/33
ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ Τ' ΑΡΑΠΙΚΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Α Ο 2086 ΟΤ 1349 - 1 11/33
ΩΡΕΣ ΜΕ ΘΡΕΦΕΙ Ο ΛΟΥΛΑΣ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Α Ο 2086 ΟΤ 1348 - 1 11/33
ΞΑΝΘΙΑ ( Η ) Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Α Ο 2121 ΟΤ 1605 07/34
ΟΤΑΝ ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΝΩ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Α Ο 2121 ΟΤ 1604 - 1 07/34
ΚΑΠΟΤΕ ΗΜΟΥΝΑ ΚΙ ΕΓΩ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Α Ο 2185 OGA 49 - 1 11/34
ΣΥΝΑΧΗΣ ( Ο ) Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Α Ο 2185 OGA 50 - 1 11/34
ΣΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΚΑΣ ΚΑΙ ΝΤΑΗΣ Μ. Βαμβακάρη Μάρκος - Ρίτα Αμπατζή Α Ο 2194 OGA 10 - 1 11/34
ΚΟΡΟΪΔΟ ΑΔΙΚΑ ΓΥΡΝΑΣ Ζεϊμπέκικο Καμηλ. Γ. Καμβύση Ρόζα Εσκενάζη Α Ο 2194 OGA 67 - 1 27/11/1934
ΑΛΑΝΑ ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΣΣΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Α Ο 2234 OGA 166-1 28/12/1934
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ( Ο ) Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Α Ο 2234 OGA 167-1 28/12/1934
ΦΡΑΓΚΟΣΥΡΙΑΝΗ ( Η ) Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Α Ο 2280 OGA 236-1 09/35
ΧΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Μάρκος Α Ο 2280 OGA 237-1 09/35
ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη - Παγιουμτζή Στράτος Α Ο 2639 OGA 1015 05/02/1940
ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΣΟΥ ΜΑΤΑΚΙΑ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Στράτος - Εμ. Χιώτης Α Ο 2639 OGA 1014 05/02/1940
ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΝΕ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Γρ. Μπιθικώτσης Α Ο 5652 OGA 3074 1960
ΤΑ ΜΑΤΟΚΛΑΔΑ ΣΟΥ ΛΑΜΠΟΥΝ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Γρ. Μπιθικώτσης Α Ο 5652 OGA 3075 1960
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΚΡΙΑ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Γρ. Μπιθικώτσης Α Ο 5690 1960
ΒΡΕ ΜΟΙΡΑ ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΕΣ Χασάπικο Μ. Βαμβακάρη Π. Πάνου - Γρ. Μπιθικώτσης Α Ο 5690 1960
ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΧΕΡΙΑ ΠΕΙΡΑΝΕ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Γρ. Μπιθικώτσης Α Ο 5695 1960
ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ ΜΟΥ Ζεϊμπέκικο Μ. Βαμβακάρη Γρ. Μπιθικώτσης Α Ο 5696 1960

Δεν υπάρχουν σχόλια: